Založ si blog

Podvádzanie pri štúdiu na vysokých školách

V čom spočívajú hlavné predpoklady úspešnej obrany pred plagiátmi? Vždy to bola a vždy bude úzka a kvalitná spolupráca tandemu vysokoškolský učiteľ – študent pri tvorbe diplomových a iných prác pri dodržiavaní všetkých zásad akademickej integrity. Vtedy by technologické prostriedky podporujúce odhaľovanie plagiátov mali len marginálny význam.

Nižšie sú uvedené niektoré aktuálne pohľady na podvádzanie a na používanie nástrojov umelej inteligencie.

Podvádzanie (vrátane plagiátorstva) na vysokých školách sa deje častejšie, ako by sme si priali, a častejšie, ako by väčšina z nás tušila. V anonymných prieskumoch viac ako polovica vysokoškolských študentov vo vyspelých krajinách priznáva, že sa dopustili nejakého druhu podvádzania.

Štúdie, ktoré sa zaoberajú charakteristikami študentov ako sú vek, odbor štúdia, poberanie štipendia, pohlavie, rasa, etnický pôvod a rok štúdia, zvyčajne zistia slabý vzťah medzi týmito charakteristikami a mierou podvádzania alebo žiadny.

Nevieme, ako umelá inteligencia ovplyvní podvádzanie vo vysokoškolskom vzdelávaní. Napríklad ChatGPT je voľne dostupný od novembra 2022 a študenti ho už bežne používajú a boli povzbudzovaní k tomu, aby používali aj iné digitálne nástroje na písanie, ako napríklad Grammarly, Google Translate, … na svoju akademickú prácu. Neexistuje zhoda v tom, kedy sa používanie týchto digitálnych nástrojov považuje za nevhodné, a väčšina vysokých škôl zatiaľ nevypracovala jasné usmernenia o používaní týchto nástrojov.

Zdroj: https://thecheatsheet.substack.com/p/are-rates-of-misconduct-still-going

Nový výskum v oblasti umelej inteligencie otvára dôležité otázky týkajúce sa detekcie textu vytvoreného umelou inteligenciou (AI). Štúdia sa zamerala na hodnotenie funkčnosti detekčných nástrojov a ich schopnosti odhaliť rozdiel medzi textom generovaným umelou inteligenciou a textom napísaným človekom. Výskum zahŕňa 12 verejne dostupných nástrojov a dva komerčné systémy (Turnitin a PlagiarismCheck), ktoré sa bežne používajú v akademickom prostredí.

Výsledky sú prekvapujúce, pretože sa zistilo, že existujúce nástroje na detekciu nie sú dostatočne presné a spoľahlivé. Často klasifikujú obsah vytvorený umelou inteligenciou (ChatGPT) ako text napísaný človekom, navyše techniky zahmlievania / parafrázovania obsahu výrazne znižujú výkonnosť týchto nástrojov. Tento výskumný článok sumarizuje súčasné podobné vedecké a nevedecké snahy v tejto oblasti a predstavuje výsledok jedného z najrozsiahlejších doteraz vykonaných testov, ktorý je založený na prísnej metodike výskumu, originálnom súbore dokumentov a širokom zábere.

Štúdia citovaná aj v prestížnom časopise MIT Technology Review poskytuje dôležité poznatky o súčasných výzvach pri odhaľovaní textu vytvoreného umelou inteligenciou. Je potrebné vyvinúť spoľahlivejšie metódy na odhaľovanie takéhoto obsahu a zabezpečiť bezpečné používanie umelej inteligencie v akademickom a širšom kontexte. Výskum tejto problematiky je kľúčový pre rozvoj vedy a technológií v modernom svete. Veríme, že cenné informácie budú z tohto výskumu zlepšia nielen detekčné technológie, ale aj na zabezpečenie väčšej ochrany pred zneužitím obsahu vytvoreného umelou inteligenciou.

Zdroj: https://www.fi.muni.cz/app/news?feed_id=title&archive=1&id=3158

Odporúčania k etickému používaniu umelej inteligencie môžete nájsť tu: https://edintegrity.biomedcentral.com/articles/10.1007/s40979-023-00133-4

Súvisiace články:

Podvádzanie vysokoškolákov pri online skúškach počas covidu

Sú nástroje na detekciu textu generovaného umelou inteligenciou spoľahlivé?

Ako hlboko v dejinách majú korene integrita, etika a etiketa?

 Technology as an Ally and an Adversary of Academic Integrity

Tieň nad parlamentom

Detekcia textu vytvoreného umelou inteligenciou v študentských prácach (príklad z Kanady)

Ako vie byť umelá inteligencia nespoľahlivá

Buďte opatrní, neverte vždy tomu čo vidíte, čítate, počujete …

Akademické podvody netreba podceňovať

Umelá inteligencia v roli pomocníka pri akademických podvodoch

Máme, ale nemáme

Aké môžu byť indície toho, že študent predložil prácu, ktorú on sám nenapísal?

Kvalita vysokoškolského vzdelávania v ohrození

Čo môže znamenať žiť celý život v súlade s akademickou integritou?

Raj pre plagiátorov a nielen pre nich

Dá sa eliminovať plagiátorstvo?

I tak še da …

Rastúci trend: VŠ práce písané na objednávku

Ministerstvo potrebuje vrtuľníky …

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 177291x
Priemerná čítanosť článkov: 1721x

Autor blogu

Kategórie