Založ si blog

Raj pre plagiátorov a nielen pre nich

Plagiátorstvo je jednou z najčastejších foriem akademického pochybenia. Podporné nástroje na odhaľovanie plagiátov alebo systémy na zisťovanie podobností sa bežne označujú ako antiplagiátorské systémy alebo systémy na odhaľovanie plagiátov, hoci plagiáty neodhaľujú, ale môžu napomôcť ich odhaleniu. Ich primárnym cieľom je identifikovať pasáže textu v skúmanom dokumente, ktoré sú podobné textovým pasážam obsiahnutým v úložisku dokumentov používaných na porovnanie.

Po mnohých rokoch vývoja majú tieto nástroje k dokonalosti ešte ďaleko – nedokážu spoľahlivo odhaliť parafrázy, prekladové plagiáty a samozrejme plagiáty na základe elektronicky nedostupných dokumentov. Na trhu je množstvo podporných nástrojov na odhaľovanie plagiátov rôznej kvality – viac podrobností nájdete v medzinárodnej štúdii Testing of Support Tools for Plagiarism Detection.

Podporný nástroj na odhaľovanie plagiátov = podporný nástroj na podporu plagiátorstva?

Na prvý pohľad to môže vzbudiť dojem nelogickej otázky. Pozrime sa na to bližšie. Keď sú podporné nástroje na odhaľovanie plagiátov používané vysokými školami tak, že študenti majú možnosť voľného a opakovaného prístupu k nim bez akejkoľvek kontroly, potom tento nástroj môžu použiť jednak úmyselní plagiátori a tiež aj firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku (s pomocou študentov).

Pre úmyselných plagiátorov a pre firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku je takýto nekontrolovaný prístup prostriedkom na „zvýšenie originality“ písomných prác, avšak len v zmysle nižšieho percenta celkovej podobnosti. Dosahujú to iteratívnym špekulatívnym parafrázovaním identifikovaných citovaných a necitovaných pasáží textu, až kým celkové percento podobnosti neklesne pod želanú hodnotu. Týmto procesom sa podobnosti (a ich autori) zamaskujú a stávajú sa nedetekovateľnými pre podporné nástroje na odhaľovanie plagiátov. Tým je naplnená podstata plagiátorstva – kradnú myšlienky iných (krádež) a tvária sa, že sú to ich vlastné (lož).

Podporný nástroj na odhaľovanie plagiátov sa tak stáva nástrojom na podporu úmyselných plagiátorov a firiem poskytujúcich služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku. Ak vysoká škola umožňuje nekontrolované opätovné odoslanie prác študentmi na kontrolu originality, potom ide naozaj o vodu na mlyn pre úmyselných plagiátorov a pre firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác.

Príklady zo života

Vo Veľkej Británii veľa univerzít umožňuje študentom raz alebo viackrát kontrolovať si verzie prác pomocou podporných nástrojov na odhaľovanie plagiátov, ktoré používajú univerzity (hlavne Turnitin). To sú však práve zadné dvierka pre akademické pochybenia, to je živná pôda pre úmyselných plagiátorov a pre firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku. Tieto zadné dvierka môžu využívať niektoré typy študentov a môžu pracovať buď samostatne alebo v spolupráci s firmami poskytujúcimi služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku.

V Českej republike majú systém Theses – národné úložisko záverečných prác (bakalárskych, postgraduálnych a doktorandských) – fungujúci od roku 2008 slúžiace na zisťovanie podobností záverečných prác. Tento systém využíva viac ako polovica vysokých škôl v krajine. Systém hľadá podobnosti naprieč databázou dokumentov, ktorá zahŕňa národný repozitár záverečných prác, repozitár publikovaných prác, repozitár seminárnych a iných prác plus podobnosti so zdrojmi z internetu (porovnávací korpus).

Na webovej stránke tohto systému je sekcia Často kladené otázky a je tam uvedené toto:

– Chcem si porovnať moju záverečnú prácu s inými záverečnými prácami v systéme Theses. Čo mám robiť?

– Ktokoľvek z verejnosti si môže skontrolovať svoju prácu v systéme Odevzdej (v prevádzke je od roku 2009). Prácu nahráte do tohto systému a o výsledku budete informovaný e-mailom po vyhodnotení podobnosti.

Systém Odevzdej je definovaný ako úložisko seminárnych a iných prác, voľne prístupné na zisťovanie podobností. Porovnávacie korpusy pre oba systémy sú identické, oba systémy vyvinula a prevádzkuje Masarykova univerzita. Tento systém poskytuje dva typy výstupov. Používatelia získajú celkové percento podobnosti zdarma. Aby mohli vidieť všetky podobnosti podrobne a aj ich percentá, musí mať používateľ založené konto (bez poplatku). Detaily o podobnostiach budú používateľovi doručené po platbe malej hodnoty.

Takáto konštelácia systémov poskytuje pre slabšie charaktery jednoduchú možnosť na cestu k akademickým pochybeniam. Vnímam to ako skutočný potenciál na „krivenie“ študentských charakterov a na podkopávanie akademickej integrity. Sú to dvere na scestie.

Čo to v praxi znamená? Používatelia (úmyselní plagiátori a firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku) si môžu testovať dokumenty opakovane, kým podobnosť neklesne pod určenú úroveň. Je to pre nich nástroj na transformáciu podobných pasáží textu na „pôvodné“ pasáže textu. Určite tlieskajú vývojárom a prevádzkovateľom systému Odevzdej.

Veľkou výhodou pre úmyselných plagiátorov a pre firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku je anonymita. Majitelia účtov si môžu ľubovoľne vymýšľať svoju identitu.

Oba systémy vyvinula, vyvíja a prevádzkuje Masarykova univerzita.

A čo Slovensko?

Zdá sa, že sa narodil „klon“ českého systému Odevzdej. Technická univerzita v Košiciach ponúka študentom možnosť predbežnej kontroly originality záverečných prác prostredníctvom portálu niesomplagiator.sk. Pomocou tohto portálu si môžu študenti opakovane kontrolovať percento zhody svojej práce až kým nedosiahnu požadované percento zhody. Pre slabšie charaktery a pre firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku je to vítaná príležitosť pre kreovanie plagiátov. Podľa popisu portálu sa dá dedukovať, že porovnávací korpus je podstatne menšieho rozsahu, ako je to v prípade systému Odevzdej. Ale pritom si pýtajú za každý dokument poslaný na kontrolu originality 9,99 €. Český systém je cca 10x lacnejší – poslal som tam na kontrolu 170-stranový dokument a zaplatil som 27 CZK.

Portál niesomplagiator.sk sa netají s tým, že je určený všetkým študentom a  zamestnancom vysokých škôl ktorí chcú mať istotu, že ich záverečná práca nebude centrálnym registrom označená ako plagiát. Nezáväznú kontrolu práce je možné vykonať opakovane po každej zmene. Nahraté dáta sa len porovnajú a vymažú – nič sa neuchováva.

Systémy odevzdej.cz a niesomplagiator.sk napomáhajú porušovaniu akademickej integrity, sú doslova pozvánkou a pomocníkom pre plagiátorov a firmy poskytujúce služby na písanie vysokoškolských prác na objednávku. To isté môžeme povedať aj o systémoch, ktoré využívajú vysoké školy a študenti majú do nich voľný alebo obmedzený opakovaný prístup.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 175998x
Priemerná čítanosť článkov: 1709x

Autor blogu

Kategórie