Založ si blog

Kvalita vysokoškolského vzdelávania v ohrození

Prístupy k zabezpečovaniu kvality vzdelávania sa v rôznych častiach sveta veľmi líšia a taktiež rozdiely vo vnímaní toho, čo predstavuje prijateľné akademické správanie sú tiež značne odlišné.

Všetky úrovne vysokých škôl musia chrániť akademické štandardy kvality, ideálne kombináciou interného monitorovania a externého auditu. Akademická integrita by mala mať výsostné postavenie v inštitucionálnej stratégii kvality, mala by byť jej základnou súčasťou. Zároveň by mala poskytovať usmernenie, ako to dosiahnuť.

Akademická integrita znamená súlad s etickými a profesionálnymi princípmi, štandardmi, postupmi a konzistentným systémom hodnôt, ktorý slúži ako usmernenie pri rozhodovaní a prijímaní opatrení v oblasti vzdelávania a výskumu.

Písanie prác na objednávku (contract cheating), ich rast, predstavuje hrozbu pre akademickú sféru. Zákon o vysokých školách sa dotýka takýchto prípadov – https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-131. Školy by mali uplatňovať celý rad politík, aby čelili týmto rizikám a zmierňovali ich. Školy sa tým zaoberajú? Dostali vysoké školy metodickú podporu v tomto smere od ministerstva?

Ďalším akútnym ohrozením akademickej integrity sú aplikácie umožňujúce generovanie článkov, esejí, seminárnych prác, záverečných prác za pomoci umelej inteligencie (prvý online generátor článkov bol vyvinutý v roku 2005). Už dlhšie sa spoliehame na umelú inteligenciu, ktorá nám pomáha pri kontrole pravopisu a gramatiky, pri prekladoch.

Dnes môže ktokoľvek s prístupom na internet získať prístup k nástrojom, ktoré dokážu generovať rôzne druhy textov v priebehu niekoľkých okamihov, dokonca aj knihy, diplomovky, výskumné správy, …. Texty vygenerované takýmito generátormi sú originálne a preto systémy na podporu odhaľovania plagiátov sú na nich „krátke“.

Je nevyhnutné, aby si pedagógovia zvýšili povedomie o nástrojoch na generovanie textov a o nástrojoch na ich odhalenie. Štúdie ukázali, že dnešné nástroje na generovanie textov môžu produkovať hodnoverné texty aj na vysokoškolskej úrovni. Niektorí študenti uvádzajú, že vďaka tejto technológii získavajú lepšie známky. Teda texty písané generátormi podporovanými umelou inteligenciou sú reálnym dôvodom na obavy. Trápi to naše vysoké školy? Asi ani ministerstvo to netrápi a o metodickom pokyne k tejto veci ešte asi neuvažovalo. Zase meškáme …

Tempo vývoja v oblasti využitia umelej inteligencie rýchlo napreduje. Rýchlosť nárastu výpočtového výkonu sa zdvojnásobuje zhruba každých šesť mesiacov. Tým stúpa aj výkonnosť aplikácií využívajúcich umelú inteligenciu. A aj kvalita aplikácií sa zvyšuje, články sa takmer na nerozoznanie začínajú podobať tým, ktoré napísal človek.

Používanie nástrojov umelej inteligencie, ako sú generátory textu predstavuje vážne akademické pochybenie, pretože takýto text odovzdaný študentom nie je predložením jeho vlastnej práce. Je to akademický podvod.

Fenomén generovania článkov za podpory umelej inteligencie je tu, netreba ho prehliadať, je potrebné mu čeliť už teraz. A nie potom, keď začne bujnieť ako rakovina.

Prečo tam nie je slovenská vlajka?

01.07.2024

Nie je vlajka ako vlajka.

Recept ako na to, alebo všetko tu už bolo?

25.06.2024

Vystúpime z trajektórie neúcty, polarizácie, agresie, ...? Kedy?

Inštrukcie/rady pre premiéra a nielen preňho

22.06.2024

Zásady riadenia vlády a efektívnej verejnej správy existujú a rešpektujú sa už tisíce rokov.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 112
Celková čítanosť: 197149x
Priemerná čítanosť článkov: 1760x

Autor blogu

Kategórie