Založ si blog

Kvalita vysokoškolského vzdelávania v ohrození

Prístupy k zabezpečovaniu kvality vzdelávania sa v rôznych častiach sveta veľmi líšia a taktiež rozdiely vo vnímaní toho, čo predstavuje prijateľné akademické správanie sú tiež značne odlišné.

Všetky úrovne vysokých škôl musia chrániť akademické štandardy kvality, ideálne kombináciou interného monitorovania a externého auditu. Akademická integrita by mala mať výsostné postavenie v inštitucionálnej stratégii kvality, mala by byť jej základnou súčasťou. Zároveň by mala poskytovať usmernenie, ako to dosiahnuť.

Akademická integrita znamená súlad s etickými a profesionálnymi princípmi, štandardmi, postupmi a konzistentným systémom hodnôt, ktorý slúži ako usmernenie pri rozhodovaní a prijímaní opatrení v oblasti vzdelávania a výskumu.

Písanie prác na objednávku (contract cheating), ich rast, predstavuje hrozbu pre akademickú sféru. Zákon o vysokých školách sa dotýka takýchto prípadov – https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-131. Školy by mali uplatňovať celý rad politík, aby čelili týmto rizikám a zmierňovali ich. Školy sa tým zaoberajú? Dostali vysoké školy metodickú podporu v tomto smere od ministerstva?

Ďalším akútnym ohrozením akademickej integrity sú aplikácie umožňujúce generovanie článkov, esejí, seminárnych prác, záverečných prác za pomoci umelej inteligencie (prvý online generátor článkov bol vyvinutý v roku 2005). Už dlhšie sa spoliehame na umelú inteligenciu, ktorá nám pomáha pri kontrole pravopisu a gramatiky, pri prekladoch.

Dnes môže ktokoľvek s prístupom na internet získať prístup k nástrojom, ktoré dokážu generovať rôzne druhy textov v priebehu niekoľkých okamihov, dokonca aj knihy, diplomovky, výskumné správy, …. Texty vygenerované takýmito generátormi sú originálne a preto systémy na podporu odhaľovania plagiátov sú na nich „krátke“.

Je nevyhnutné, aby si pedagógovia zvýšili povedomie o nástrojoch na generovanie textov a o nástrojoch na ich odhalenie. Štúdie ukázali, že dnešné nástroje na generovanie textov môžu produkovať hodnoverné texty aj na vysokoškolskej úrovni. Niektorí študenti uvádzajú, že vďaka tejto technológii získavajú lepšie známky. Teda texty písané generátormi podporovanými umelou inteligenciou sú reálnym dôvodom na obavy. Trápi to naše vysoké školy? Asi ani ministerstvo to netrápi a o metodickom pokyne k tejto veci ešte asi neuvažovalo. Zase meškáme …

Tempo vývoja v oblasti využitia umelej inteligencie rýchlo napreduje. Rýchlosť nárastu výpočtového výkonu sa zdvojnásobuje zhruba každých šesť mesiacov. Tým stúpa aj výkonnosť aplikácií využívajúcich umelú inteligenciu. A aj kvalita aplikácií sa zvyšuje, články sa takmer na nerozoznanie začínajú podobať tým, ktoré napísal človek.

Používanie nástrojov umelej inteligencie, ako sú generátory textu predstavuje vážne akademické pochybenie, pretože takýto text odovzdaný študentom nie je predložením jeho vlastnej práce. Je to akademický podvod.

Fenomén generovania článkov za podpory umelej inteligencie je tu, netreba ho prehliadať, je potrebné mu čeliť už teraz. A nie potom, keď začne bujnieť ako rakovina.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176725x
Priemerná čítanosť článkov: 1716x

Autor blogu

Kategórie