Založ si blog

Čo môže znamenať žiť celý život v súlade s akademickou integritou?

Môžeto znamenať chôdzu po tŕnistých cestách a v nepohodlnej obuvi. Dôkazom toho je nasledujúci príbeh.

Erja More získala titul PhD v roku 2003. Jej príbeh začal v roku 2005, keď pracovala na Univerzite v Joensuu ako výskumníčka. S kolegom napísali abstrakt na medzinárodnú konferenciu a abstrakt bol prijatý. Profesor, ktorý posudzoval ich abstrakt, ho vo svojom mene a predložil Fínskej akadémii ako svoj vlastný výskumný návrh. Autori abstraktu sa bránili, ale profesor aj prorektor univerzity plagiátorstvo popreli. Erja dala výpoveď a začala pracovať na Karelskej univerzite aplikovaných vied. Z univerzity odišiel aj jej kolega spoluautor. O tejto záležitosti sa neskôr diskutovalo v fínskom Copyright Council (Rada pre autorské práva), ktorá zistila porušenie autorských práv a plagiátorstvo. Napriek tomu Finnish National Board on Research Integrity (Fínska národná rada pre integritu výskumu) vyhlásila, že v profesorovom „návrhu výskumu“ sa nenašiel žiadny plagiát. Bol to príklad inštitucionálneho rodinkárstva a protekcionizmu v „celej jeho kráse“.

O tejto záležitosti sa diskutovalo aj vo Fínskej národnej televízii YLE v roku 2008 v programe o plagiátorstve. Profesor tvrdil, že program bol porušením dobrej novinárskej praxe, ale Rada pre masmédiá jeho tvrdenie zamietla.

V roku 2006 E. Moore zriadila webovú stránku www.plagiarismi.fi o problematike plagiátorstva vo fínčine a túto stránku prevádzkovala desať rokov na vlastné náklady. Počiatočný záujem o problematiku plagiátorstva bol v rokoch 2005-2008, no neskôr už prakticky žiadny záujem nebol a stránku prestala prevádzkovať, no nevzdala sa. Od roku 2008 sa venuje jej blogu plagiointitutkija.blogspot.com s názvom „Výskumník plagiátorstva“.

V rámci svojej práce hlavnej lektorky výskumu a metodológie na univerzite sa zúčastnila na piatich medzinárodných konferenciách o plagiátorstve, náklady na účasť si platila z vlastného vrecka. Najmenej sedemkrát požiadala Ministerstvo školstva a niektoré nadácie o výskumné projekty na financovanie výskumu plagiátov s podrobnými a dôkazmi podloženými výskumnými plánmi, ale jej žiadosti neboli úspešné, vždy ich odmietli. Dalo by sa povedať, že sa stala personou non grata pre fínsky vysokoškolský a výskumný sektor vďaka svojmu nekompromisnému postoju k plagiátorstvu.

Inštitucionálny tlak na Erju neskončil. V roku 2013 ju Fínska národná rada pre integritu výskumu požiadala, aby odstránila alebo zmenila niektoré snímky z jej PowerPoint prezentácie s názvom Plagiátorstvo – o čom to hovoríme? (Plagiarism – What are we talking about?), ktorá bola prezentovaná na workshope v apríli 2013. Snímky neoodstránila, len doplnila dva zdroje, ale texty nezmenila, keďže sa o tom verejne diskutovalo.

V decembri 2013 s ňou urobil rozhovor pre fínsky časopis Suomen Kuvalehti v článku s názvom „Fínsko je rajom pre plagiátorov“ (“Finland is a paradise for a plagiarist”). Časopis urobil aj rozhovor s Fínskou národnou radou pre integritu výskumu a tá poprela plagiátorstvo.

V roku 2012 má Karelská univerzita aplikovaných vied nového riaditeľa a zároveň sa v tom roku stali univerzity aplikovaných vied podnikmi. Nové vedenie začalo akceptovať plagiáty. E. Moore s takýmito rozhodnutiami nesúhlasila a netrvalo dlho a v roku 2014 bola prepustená. Zdôvodnenie: vyhodili ju z „výrobných a finančných dôvodov“. Súdne pojednávanie o jej nespravodlivom prepustení bolo v roku 2016 odročené po tom, čo chcela univerzita ukončiť proces tajnou dohodou.

Po roku 2014 nebola pre ňu práca vo vysokoškolskom sektore v celom Fínsku. Nezlomilo ju to, stále stojí na strane pravdy a faktov a odoláva všetkým tlakom. Má silu, odolnosť a vytrvalosť Herkula, je hlboko zakorenená v pôde akademickej integrity a pevne sa drží jej hodnôt. Jej postoje ju stáli miesto hlavnej lektorky výskumu a metodológie (2005-2014) na Karelskej univerzite aplikovaných vied vo Fínsku.

Bol to koniec jej kariéry univerzitnej lektorky. Uchádzala sa o viac ako päťdesiat zamestnaní, odpoveď bola vždy nie. Žiadna práca pre ňu vo výučbe ani vo výskume. Jej cestou sa stala nezamestnanosť a dobrovoľnícka práca. Snahy poskytnúť realistický obraz o stave plagiátorstva vo Fínsku boli drasticky potlačené.

Po jej článku Nekonzistentné reakcie na oznámenia o podozrení z plagiátorstva vo fínskom vysokoškolskom vzdelávaní (Inconsistent Responses to Notifications of Suspected Plagiarism in Finnish Higher Education), ktorý bol uverejnený v časopise Journal of Academic Ethics (2020), Fínska národná rada pre integritu výskumu napísala do časopisu list, v ktorom požiadala o opravu, hoci nevedela uviesť žiadne chyby. V liste obvinili E. Moore z neetického konania výskumu, porušenia GDPR a neúspešnej metodiky. V liste bolo viacero nepravdivých tvrdení, dokonca aj o ich vlastných usmerneniach. Erja napísala do časopisu odpoveď a nakoniec urobila len jednu zmenu – odstránila jedine iniciály autorov práce z prílohy, k ďalším opravám nedošlo.

Čo dodať? Obdivuhodná vytrvalosť, nezlomnosť a zápal pre záležitosti akademickej integrity aj za cenu straty zamestnania.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176642x
Priemerná čítanosť článkov: 1715x

Autor blogu

Kategórie