Založ si blog

Ministerstvo potrebuje vrtuľníky …

Ministerstvo obrany? Kdeže, školstva. A prečo? Aby sa oboznámilo s „vrtuľníkovým“ pohľadom na zabezpečovanie kvality vysokoškolského vzdelávania, aby uvidelo všetky súvislosti, ktoré, zrejme, zo Stromovej nevidno.

Už som sa o tom parciálne zmienil v blogu Jeden aspekt zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania. Vysoké školy si musia na vlastné triko obstarávať systémy na odhaľovanie podobností v záverečných prácach v jazykoch iných ako slovenčina a tiež systémy na odhaľovanie podobností v seminárnych a iných prácach, ak chcú dostať akreditáciu vnútorného systému kvality, čo je pre nich životne dôležité. Bez tejto akreditácie hrozí škole zánik.

Hoci máme na Slovensku precedens a zároveň svetový unikát (v apríli 2010 bol implementovaný celoštátny Centrálny register záverečných prác (CRZP) a celoštátny Systém na odhaľovanie plagiátov zameraný predovšetkým na slovenčinu a povinný pre všetky vysoké školy na Slovensku pracujúce podľa slovenskej legislatívy na základe žiadosti Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorej ministerstvo vyhovelo) tentokrát ministerstvo a aj SRK mali hlavy v piesku. Škoda tých peňazí, škoda tých prínosov.

Z vrtuľníka by mohli vidieť, že každá vysoká škola sa bude hrať na vlastnom piesočku, pokiaľ ide o odhaľovanie podobností v seminárnych a iných prácach. Efektivita vyhľadávania podobností bude podstatne nižšia, ako keby bol k dispozícii centrálny register vysokoškolských seminárnych a iných prác. Takže pokiaľ ide o verejné a štátne vysoké školy, dalo by sa to klasifikovať ako mrhanie verejnými financiami. Centralizovaný prístup by priniesol zvýšenú hodnotu a za menej peňazí. Ale to je asi problém veľmi nízkeho rádu pre kompetentných. A pritom sa priam núkalo riešenie spočívajúce v úprave CRZP. Zdá sa, že sme krajinou, kde o financie nie je núdza. Ale chýbajú vrtuľníky.

Prečo tam nie je slovenská vlajka?

01.07.2024

Nie je vlajka ako vlajka.

Recept ako na to, alebo všetko tu už bolo?

25.06.2024

Vystúpime z trajektórie neúcty, polarizácie, agresie, ...? Kedy?

Inštrukcie/rady pre premiéra a nielen preňho

22.06.2024

Zásady riadenia vlády a efektívnej verejnej správy existujú a rešpektujú sa už tisíce rokov.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 112
Celková čítanosť: 197190x
Priemerná čítanosť článkov: 1761x

Autor blogu

Kategórie