Založ si blog

Systémy na podporu odhaľovania plagiátov majú čo zlepšovať

Úspešnosť systémov na podporu odhaľovania plagiátov závisí od viacerých faktorov – je to hlavne kvalita algoritmu na odhaľovanie podobností textov v ich variantoch (copy & paste, parafrázy, nahradzovanie slov synonymami. Keď hovoríme o odhaľovaní podobností textov, máme na mysli aj odhaľovanie prekladov z iných jazykov. Úspešnosť systému podporuje prístup do početných kvalitných úložísk elektronických dokumentov.

V medzinárodnej štúdii z roku 2020 Testing of Support Tools for Plagiarism Detection sa hodnotí pätnásť systémov na podporu odhaľovania plagiátov naprieč ôsmimi jazykmi (angličtina, čeština, lotyština, nemčina, slovenčina, španielčina, taliančina a turečtina) z hľadiska efektívnosti vyhľadávania podobností a z hľadiska ich použiteľnosti. Konštatuje sa, že systémy majú ešte ďaleko do dokonalosti v odhaľovaní synoným, v odhaľovaní parafráz a hlavne v odhaľovaní translačného plagiátorstva.

Systémy najdlhšie etablované na trhu majú s veľkou pravdepodobnosťou prístup do početnejšej množiny elektronických úložísk dokumentov ako systémy novšie. To predstavuje pre nich značnú výhodu. Skúsme hodnotiť systémy na základe kvality vyhľadávania podobností v kontrolovaných dokumentov len v prostredí Wikipédie, do ktorej majú všetky systémy prístup. Tým odfiltrujeme výhody systémov s prístupom do početných elektronických úložísk a sústredíme sa na samotnú kvalitu detekčných algoritmov.

Venujme sa najprv tej najľahšej úlohe z medzinárodného testovania – nájdenie textu z Wikipédie vloženého do kontrolovaného dokumentu metódou kopíruj & vlož (copy & paste). Ako sa s tým vyrovnali testované systémy? Predpokladal som, že systémy nebudú mať s touto úlohou problémy, ale výsledky (za osem jazykov) to nepotvrdili. Maximálne hodnotenie (5 bodov) dosiahli len Unicheck a Urkund. Do horného kvartilu sa dostali okrem dvoch už menovaných ešte aj StrikePlagiarism a Turnitin. Hodnoty nižšie ako 5 bodov naznačujú určité problémy v technológii vyhľadávania zhodných textov v kontrolovaných dokumentoch.

Ako vyzerá nájdenie textu alebo jeho časti z Wikipédie vloženého do dokumentu spôsobom, že sa niektoré slová nahradili ich synonymami?  Žiadny systém nedosiahol maximálnu hodnotu 5-tich bodov (maximum 4,56). Špičku – (horný kvartil) tvoria systémy Urkund (91,2% z maxima), PlagiarismCheck, Turnitin, Copyscape, StrikePlagiarism.

Teraz skúmajme úspešnosť systémov v nachádzaní parafrázovaného textu z Wikipédie.  Žiadny systém nedosiahol maximálnu hodnotu 5-tich bodov (maximum 2,88) a ich bodové hodnotenie naznačuje, že s nájdením parafráz majú systémy značné problémy. V hornom kvartile sú systémy Urkund (57,6% z maxima), PlagiarismCheck, PlagScan, Akademia.

Jednoznačným lídrom vo vyhľadávaní vo Wikipédii v týchto troch spôsobov plagiátorstva (tabuľka vyššie) je Urkund, i keď pri parafrázach vôbec neoslnil. V hornom kvartile sa dvakrát vyskytli Strike Plagiarism, Turnitin a PlagiarismCheck. Stabilnými outsidermi sa stali Plagiarism Software, Dupli Checker, DPV a Intihal.

Pokiaľ ide o translačné plagiátorstvo, tam majú systémy najväčšie rezervy. Jeho detekcia je na nízkej úrovni, snáď sa zlepší v blízkej budúcnosti. Systém Akademia dosiahol hodnotu 1,5 bodu (30% z maxima) – výrazne sa líšil od ostatných systémov, ktorých celkové hodnotenie sa pohybovalo v intervale od 0 do 0,3 bodu. Hodnota 0 bola dominujúcou hodnotou pre jednotlivé systémy naprieč jazykmi. Výsledky sa týkajú detekcie prekladov z angličtiny do testovaných jazykov.

Systém Akadémia je zaujímavý tým, že práve pri odhaľovaní tých zložitejších úloh (odhaľovanie parafráz, odhaľovanie prekladov z angličtiny) sa dostal medzi špičku.

Súvisiace články:

Hodnotenie systémov na podporu odhaľovania plagiátov

Výsledky analýzy efektívnosti nástrojov na podporu odhaľovania plagiátov

Prečo tam nie je slovenská vlajka?

01.07.2024

Nie je vlajka ako vlajka.

Recept ako na to, alebo všetko tu už bolo?

25.06.2024

Vystúpime z trajektórie neúcty, polarizácie, agresie, ...? Kedy?

Inštrukcie/rady pre premiéra a nielen preňho

22.06.2024

Zásady riadenia vlády a efektívnej verejnej správy existujú a rešpektujú sa už tisíce rokov.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 112
Celková čítanosť: 197234x
Priemerná čítanosť článkov: 1761x

Autor blogu

Kategórie