Založ si blog

Hodnotenie systémov na podporu odhaľovania plagiátov

V medzinárodnej štúdii z roku 2020 Testing of Support Tools for Plagiarism Detection je uvedené výsledné hodnotenie pätnástich webových systémov na podporu odhaľovania plagiátov naprieč ôsmimi jazykmi (angličtina, čeština, lotyština, nemčina, slovenčina, španielčina, taliančina a turečtina) z hľadiska efektívnosti vyhľadávania podobností a z hľadiska ich použiteľnosti.

Hodnotenie jednotlivých systémov je znázornené v grafe[1], kde na osi X je celkové hodnotenie efektívnosti nachádzania podobností naprieč testovanými jazykmi a na osi Y je hodnotenie použiteľnosti.

Toto hodnotenie efektívnosti má svoju vypovedaciu schopnosť, ale požiadavka vysokej školy / univerzity na systém na podporu odhaľovania plagiátov bude iste sústredená len na niekoľko málo jazykov. V našich podmienkach povedzme na slovenčinu, češtinu, angličtinu, nemčinu, maďarčinu. Pre školy je preto hodnotenie efektívnosti vyhľadávania podobností podľa jazykových skupín resp. podľa jednotlivých jazykov veľmi dôležité.  

Výsledky testovania podľa jazykových skupín

Vráťme sa k výsledkom štúdie. Pozrime sa na systémy na podporu odhaľovania plagiátov z hľadiska vyhľadávania podobností podľa jazykových skupín: germánska (nemčina, angličtina), románska (taliančina, španielčina) a slovanská (čeština, slovenčina) a zamerajme sa na silnú štvorku.

Je zrejmé z porovnania systémov podľa jazykových skupín (Tabuľka 1) že systémy sú efektívnejšie pre germánsku a románsku jazykovú skupinu. Efektívnosť nachádzania podobností pre slovanskú jazykovú skupinu je badateľne nižšia. Medzi silnú štvorku sa najviac systémov vklinilo v slovanskej jazykovej skupine.

Len dva systémy, a to PlagAware a StrikePlagiarism, sa vklinili medzi silnú štvorku pre všetky tri jazykové skupiny, ale neboli lídrami ani v jednom prípade.

Tabuľka 1: Výsledky testovania podľa jazykových skupín

Výsledky testovania podľa jednotlivých jazykov

Výsledky testovania podľa jednotlivých jazykov pre silnú štvorku dokazujú, že majú schopných súperov. Medzi silnú štvorku sa najviac systémov vklinilo v lotyšskom (8) a českom jazyku (7). Najmenej systémov (2) sa vklinilo medzi silnú štvorku v anglickom jazyku.

Systém PlagAware je vklinený medzi silnú štvorku v každom z testovaných jazykov (v ôsmich), lídrom je nemčine. StrikePlagiarism je tam vklinený v siedmich jazykoch, lídrom je v češtine. PlagiarismCheck, Copyscape a Docoloc sú tam vklinené v šiestich jazykoch, PlagiarismCheck je lídrom v talianskom a lotyšskom jazyku.

Takýto pohľad podáva určitý obraz o slabinách silnej štvorky resp. o kvalite vklinených systémov.

Tabuľke 2: Poradie systémov podľa jednotlivých jazykov

Štúdia zarezonovala

Zanedlho po zverejnení výsledkov testovania Turnitin získal spoločnosť Unicheck (jún 2020) a v zápätí Urkund získal spoločnosť PlagScan (september 2020). Dá sa povedať, že „vyzobali“ to najlepšie z koláča. Po tejto akvizícii vystupuje Urkund pod menom Ouriginal. Takže zo silnej štvorky (PlagScan, Urkund, Unicheck, Turnitin) ostala dvojka (Turnitin a Ouriginal).

V marci 2021 Turnitin oznámil zámer získať spoločnosť Ouriginal. Táto potenciálna fúzia by výrazne rozšírila dosah Turnitinu (graf nižšie[2]). Platí to najmä pre Európu a Áziu. V súvislosti s týmto zámerom sa vynára otázka, či by takto Turnitin nezískal monopol na služby pre podporu odhaľovania plagiátorstva.

Kúpa Ouriginalu by priniesla Turnitinu približne 97 percent trhu v Ázii, 96 percent v Afrike, 88 percent v Európe, 86 percent v Oceánii, 83 percent na  Strednom Východe, 77 percent v Latinskej Amerike a 67 percent v Severnej Amerike.

Súvisiace články:

Výsledky analýzy efektívnosti nástrojov na podporu odhaľovania plagiátov


[1] Testing of Support Tools for Plagiarism Detection

[2] https://www.listedtech.com/blog/turnitin-acquiring-ouriginal-whats-left-on-the-market

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176568x
Priemerná čítanosť článkov: 1714x

Autor blogu

Kategórie