Založ si blog

Vláda pripravila STOP pre študentské práce písané na objednávku

Vláda 5. októbra oznámila, že pripravila návrh zákona, ktorý považuje služby ponúkajúce študentom napísanie práce za peniaze za nezákonné a budú považované za trestný čin. A rovnako aj ich organizovanie alebo propagovanie. Je to naozaj významná zmena oproti existujúcemu stavu, keď sú služby tohto typu bežne ponúkané.

Aké pozitíva sa očakávajú? Stúpne úroveň akademickej integrity, zvýši sa kvalita vzdelávania a študenti budú chránení,  aby sa nestávali obeťami nekalých marketingových praktík, ktoré tieto služby používajú.

Vari to pripravila naša vláda? Kdeže … Udialo sa to vo Veľkej Británii.

U nás Študentská rada vysokých škôl a nadácia Zastavme korupciu spolupracovali pri návrhu novely zákona o vysokých školách – tam študentovi hrozí vyhodenie zo školy, strata titulu a dodávateľovi práce pokuta od desať do päťdesiattisíc eur. Slabina je v tom, že najprv je potrebné študentovi dokázať, že si dal prácu vypracovať za peniaze, čo vôbec nie je jednoduché. Ak sa novela takto schváli, bude to krok vpred, ale len malý. Nebude to extra silná zbraň proti firmám, ktoré ponúkajú písanie prác na objednávku.

Pokiaľ písanie prác na objednávku, ich organizovanie a propagácia nebudú považované za trestné činy, tak ich eliminácia bude málo efektívna.

Služby ponúkajúce študentom napísanie práce za peniaze sú zakázané na Novom Zélande, v Austrálii, Írskej republike a v sedemnástich štátoch USA, v Čiernej Hore. Mali na očiach tvorcovia novely aj tieto krajiny? Koľko rokov potrebuje Slovensko, aby pripravilo taký zákon?


Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 175979x
Priemerná čítanosť článkov: 1709x

Autor blogu

Kategórie