Založ si blog

Ministerstvo potrebuje vrtuľníky …

Ministerstvo obrany? Kdeže, školstva. A prečo? Aby sa oboznámilo s „vrtuľníkovým“ pohľadom na zabezpečovanie kvality vysokoškolského vzdelávania, aby uvidelo všetky súvislosti, ktoré, zrejme, zo Stromovej nevidno.

Už som sa o tom parciálne zmienil v blogu Jeden aspekt zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania. Vysoké školy si musia na vlastné triko obstarávať systémy na odhaľovanie podobností v záverečných prácach v jazykoch iných ako slovenčina a tiež systémy na odhaľovanie podobností v seminárnych a iných prácach, ak chcú dostať akreditáciu vnútorného systému kvality, čo je pre nich životne dôležité. Bez tejto akreditácie hrozí škole zánik.

Hoci máme na Slovensku precedens a zároveň svetový unikát (v apríli 2010 bol implementovaný celoštátny Centrálny register záverečných prác (CRZP) a celoštátny Systém na odhaľovanie plagiátov zameraný predovšetkým na slovenčinu a povinný pre všetky vysoké školy na Slovensku pracujúce podľa slovenskej legislatívy na základe žiadosti Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorej ministerstvo vyhovelo) tentokrát ministerstvo a aj SRK mali hlavy v piesku. Škoda tých peňazí, škoda tých prínosov.

Z vrtuľníka by mohli vidieť, že každá vysoká škola sa bude hrať na vlastnom piesočku, pokiaľ ide o odhaľovanie podobností v seminárnych a iných prácach. Efektivita vyhľadávania podobností bude podstatne nižšia, ako keby bol k dispozícii centrálny register vysokoškolských seminárnych a iných prác. Takže pokiaľ ide o verejné a štátne vysoké školy, dalo by sa to klasifikovať ako mrhanie verejnými financiami. Centralizovaný prístup by priniesol zvýšenú hodnotu a za menej peňazí. Ale to je asi problém veľmi nízkeho rádu pre kompetentných. A pritom sa priam núkalo riešenie spočívajúce v úprave CRZP. Zdá sa, že sme krajinou, kde o financie nie je núdza. Ale chýbajú vrtuľníky.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union, dôvera

Dôvera a Union vyplatili akcionárom 24 miliónov eur. Palkovič: Nesprávne

06.05.2024 12:57

Spoločnosť Penta , ktorá je akcionárom Dôvery, podotkla, že zdravotná poisťovňa mala koncom roka 2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 miliónov eur.

Tusk, Leyenová

Leyenová: V Poľsku už neexistuje riziko porušenia zásad právneho štátu. Eurokomisia ruší konanie

06.05.2024 12:50, aktualizované: 13:16

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017.

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 178467x
Priemerná čítanosť článkov: 1733x

Autor blogu

Kategórie