Založ si blog

Ministerstvo potrebuje vrtuľníky …

Ministerstvo obrany? Kdeže, školstva. A prečo? Aby sa oboznámilo s „vrtuľníkovým“ pohľadom na zabezpečovanie kvality vysokoškolského vzdelávania, aby uvidelo všetky súvislosti, ktoré, zrejme, zo Stromovej nevidno.

Už som sa o tom parciálne zmienil v blogu Jeden aspekt zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania. Vysoké školy si musia na vlastné triko obstarávať systémy na odhaľovanie podobností v záverečných prácach v jazykoch iných ako slovenčina a tiež systémy na odhaľovanie podobností v seminárnych a iných prácach, ak chcú dostať akreditáciu vnútorného systému kvality, čo je pre nich životne dôležité. Bez tejto akreditácie hrozí škole zánik.

Hoci máme na Slovensku precedens a zároveň svetový unikát (v apríli 2010 bol implementovaný celoštátny Centrálny register záverečných prác (CRZP) a celoštátny Systém na odhaľovanie plagiátov zameraný predovšetkým na slovenčinu a povinný pre všetky vysoké školy na Slovensku pracujúce podľa slovenskej legislatívy na základe žiadosti Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorej ministerstvo vyhovelo) tentokrát ministerstvo a aj SRK mali hlavy v piesku. Škoda tých peňazí, škoda tých prínosov.

Z vrtuľníka by mohli vidieť, že každá vysoká škola sa bude hrať na vlastnom piesočku, pokiaľ ide o odhaľovanie podobností v seminárnych a iných prácach. Efektivita vyhľadávania podobností bude podstatne nižšia, ako keby bol k dispozícii centrálny register vysokoškolských seminárnych a iných prác. Takže pokiaľ ide o verejné a štátne vysoké školy, dalo by sa to klasifikovať ako mrhanie verejnými financiami. Centralizovaný prístup by priniesol zvýšenú hodnotu a za menej peňazí. Ale to je asi problém veľmi nízkeho rádu pre kompetentných. A pritom sa priam núkalo riešenie spočívajúce v úprave CRZP. Zdá sa, že sme krajinou, kde o financie nie je núdza. Ale chýbajú vrtuľníky.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176864x
Priemerná čítanosť článkov: 1717x

Autor blogu

Kategórie