Založ si blog

Vieme / nevieme, kde sa vezieme / kde nás vezú?

Žijeme v dobe obrovskej expanzie zhromažďovania údajov, znalostí a nemáme jasnú predstavu o moci tých, ktorí to majú pod palcom a ani o tom, aké z toho pramenia hrozby, ako sa to dotýka nášho súkromia, našej individuality, … Je to bezprecedentná situácia ohrozujúca ľudskú autonómiu, sociálnu solidaritu a demokraciu. Čo musí spoločnosť dvadsiateho prvého storočia urobiť, aby tieto hrozby odvrátila, aby ich všetky poznala?

A kedy to vlastne začalo? Nie tak dávno, začalo to novým tisícročím, keď si niektoré spoločnosti uvedomili, že najlepším spôsobom, ako speňažiť svoje podnikanie je poskytovať používateľom reklamy podrobné informácie o ich vyhľadávaní (čosi podstatne viac ako nový Klondike). S prispením stále účinnejších technológií za pomoci umelej inteligencie sa začína hegemónia nového systému – kapitalizmu dohľadu (dozoru, sledovania), v angličtine surveillance capitalism. Aktivity  spoločností ako sú Google,  Microsoft, Apple, Facebook, Amazon (giganti) smerujú k dosiahnutiu nových zdrojov získavania údajov a zároveň k tlačeniu / postrkovaniu našich postojov k predvídateľnejším postojom.

Toto všetko a mnohé ďalšie okruhy týkajúce sa kapitalizmu dohľadu analyzuje Shoshana Zuboffová, harvardská emeritná profesorka v knihe The Age of Surveillance Capitalism (Vek kapitalizmu dohľadu (dozoru, sledovania) ) s podnadpisom The Fight for the Human Future at the New Frontier of Power (Boj o ľudskú budúcnosť na novej hranici moci).

Podľa Cambridge Dictionary pojem „surveillance capitalism“ predstavuje ekonomický systém, v ktorom produktom na predaj sú osobné údaje získané najmä z vyhľadávačov (= programy používané na vyhľadávanie informácií na internete) a platforiem sociálnych médií (= webové stránky a programy, ktoré umožňujú ľuďom komunikovať a zdieľať informácie na internete).

Kniha S. Zuboffovej (vôbec nie štíhla) je kritickou analýzou digitálnej ekonomiky, v ktorej sa osobné údaje získavajú a speňažujú bez súhlasu. Skúma dôsledky takéhoto prostredia na demokraciu, autonómiu jednotlivca a ľudskú skúsenosť. Knihu možno chápať aj ako akt digitálnej sebaobrany.

Samotná autorka charakterizuje „surveillance capitalism“ ako:

  • nový ekonomický poriadok, ktorý si nárokuje ľudskú skúsenosť ako bezplatnú surovinu pre skryté obchodné praktiky,
  • parazitickú ekonomickú logiku, v ktorej je produkcia tovarov a služieb podriadená novej globálnej architektúre modifikácie správania,
  • nekontrolovateľnú mutáciu kapitalizmu  vyznačujúcu sa koncentráciou bohatstva, vedomostí a moci, aká nemá obdobu,
  • základný rámec ekonomiky dohľadu,
  • významnú hrozbu pre ľudskú prirodzenosť v dvadsiatom prvom storočí tak, ako bol priemyselný kapitalizmus v devätnástom a dvadsiatom storočí hrozbou pre prírodu,
  • vznik novej inštrumentálnej moci, ktorá si uplatňuje nadvládu nad spoločnosťou,
  • hnutie, ktorého cieľom je presadiť nový poriadok založený na úplnej istote,
  • vyvlastnenie kritických ľudských práv.

Vývoj internetu, najmä prostredníctvom smartfónov, umožnil gigantom sledovacieho kapitalizmu rozšíriť ich pozorovacie kapacity a ich všadeprítomnosť. Telefón sa stal naším hlavným pomocníkom pri transakciách mnohých typov. Gigant sledovacieho kapitalizmu najprv nevedel, kedy a kam idete na večeru až kým ste nezačali vyhľadávať reštaurácie na TripAdvisore a už vôbec nie, čo najradšej jete, v akom čase, s akými prílohami, v spoločnosti koľkých ľudí. Teraz to všetko vie a čím viac sa dotyčná aplikácia používa, tým viac údajov a presnejších majú na predaj a môžu ich smerovať k modifikácii našich vlastných zvykov a postojov.

Giganti ovládajú akumuláciu a spracovanie informácií, najmä informácií o ľuďoch a o ich správaní. Vedia o nás veľa, ale náš prístup k ich poznatkom je obmedzený. Existujúce zákony, ktoré sa zväčša sústreďujú na ochranu súkromia a ochranu hospodárskej súťaže sú krátke na to, aby narušili rast kapitalizmu dohľadu.

Produkty a služby sledovacieho kapitalizmu sú lákadlami, ktoré lákajú používateľov, aby ich využívali a potom sa naše osobné skúsenosti / reakcie spracúvajú a predajom sú zhodnotené. Nie sme zákazníkmi ani produktmi, sme zdrojom prebytku nového systému, ktorý je založený na obrovskej asymetrii. Vie o nás všetko, ale my o ňom málo. Ak na jednej strane starý systém prosperoval na úkor prírody, nový systém prosperuje na úkor našej ľudskosti.

Ideálny svet pre kapitalizmus dohľadu je taký, v ktorom neistota neexistuje a každé naše správanie je predvídateľné alebo usmernené tak, aby jeho produkty a služby boli stopercentne garantované a fungujúce. Samozrejme cesta k tomu je ešte dlhá, ale mašinéria sa zrýchľuje a slintá, lebo stále ešte nemá prístup k mnohým cenným údajom, medzi ktorými tie najcennejšie sú údaje o zdraví.

Čo chráni gigantov pred politickým zasahovaním a kritikou? Google ako príklad:

  • jedinečné schopnosti spoločnosti ako zdroja konkurenčnej výhody pri voľbách,
  • zámerné zahmlievanie verejných a súkromných záujmov prostredníctvom vzťahov a agresívneho lobizmu,
  • migrácia zamestnancov medzi spoločnosťou Google a štátnou  administratívou (neboli to jednotlivci, ale desiatky ľudí),
  • kampaň spoločnosti Google zameraná na ovplyvňovanie akademickej práce a širšej kultúrnej diskusie, ktorá je dôležitá pre tvorbu politiky, verejnej mienky a politického vnímania s využitím najnovších technologických nástrojov na nahliadanie do ľudských životov pri spracovaní obrovského množstva osobných údajov, čo ostalo do značnej miery pre verejnosť zahalené.

Viac sa dozviete tu: The Age of Surveillance Capitalism.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

medveď

Nad obcou Kálnica videli medveďa, obec vydala výstrahu obyvateľom

13.05.2024 09:08

Medveďa videli podľa informácií obce v pohorí Považský Inovec v časti Sudenice nad obcou.

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: Vytvoria štáty NATO protidronový dáždnik nad Ukrajinou? Navrhujú to nemeckí poslanci

13.05.2024 06:25, aktualizované: 08:30

Niektorí nemeckí poslanci sú za zostreľovanie ruských dronov nad západnou Ukrajinou raketami, ktoré by štartovali zo susedných členských štátov NATO.

hasiči Trenčín auto požiar

Pri požiari budovy bývalej telocvične v Šahách sa zranili traja hasiči

13.05.2024 06:10

V nedeľu večer zasadol mestský krízový štáb, informovala radnica.

Macron, Zelenskyj

Macron vysvetlil, či sa Francúzsko chystá do vojny s Ruskom

13.05.2024 06:00

Už niekoľko týždňov je Francúzsko v centre debaty, či by Západ mohol vojakmi pomôcť Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 179383x
Priemerná čítanosť článkov: 1742x

Autor blogu

Kategórie