Dobre postavená štruktúra monografie, sofistikované a pritom zrozumiteľné pokrytie odbornej problematiky pre široký okruh čitateľov dala publikácii šancu preraziť aj na zahraničné trhy. Príkladom takejto publikácie je monografia Silážovanie z roku 2018 od MVDr. Tomáša Mitríka, PhD., ktorá vyšla aj v čínskom preklade (2022). Je to úspech, ktorým sa nedokáže pochváliť veľa slovenských autorov odbornej literatúry.
„Krava dojí pyskom“ hovorieval môj otec. A dobre pripravená siláž to len umocňuje. Inými slovami povedané: kvalita na vstupe sa pretransformuje na kvalitu na výstupe.
Monografia Silážovanie (2018) poskytuje komplexný pohľad na proces silážovania a samotnú siláž. Začína pestovaním krmiva na poliach, pokračuje zberom a konzerváciou, a končí konzumáciou siláže dobytkom. Všetky tieto procesy dokresľuje vyše 450 fotografií a viac ako 170 náčrtov a diagramov. Cieľovou skupinou pre túto knihu sú manažéri, výrobcovia siláže, odborníci a výskumníci, poradcovia vo výžive dobytka a študenti. V skratke: všetko, čo je potrebné vedieť o siláži a o silážovaní je podané odborne, zrozumiteľne a názorne.
Slovenskému vydaniu z roku 2018 predchádzali vydania z rokov 2007 a 2006.
Túto monografiu nájdete aj v anglickom preklade Ensilage (2021) v prestížnom vydavateľstve Wageningen Academic Publishers ako prvú publikáciu od slovenského autora. Publikácia dosiahla týmto medzinárodné uznanie a akceptáciu. Ruský preklad Силосование (2020) bol vydaný s podporou SlovakAid pre Bielorusko. A zdá sa, že v dohľadnej dobe bude k dispozícii aj český preklad.
Prof. dr hab. inž. Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy, Kraków hodnotí monografiu Silážovanie takto:
„Poznám veľa kníh o silážovaní, publikovaných v mnohých krajinách sveta. Na základe spôsobu a formy úpravy tejto publikácie, grafických prezentácií toho, čo je dôležité, ale aj na základe bohatej fotografickej dokumentácie chýb pri výrobe siláže som presvedčený, že sa jedná o jednu z najlepšie napísaných kníh tohto druhu na svete.“
Foto: T. Mitrík
Celá debata | RSS tejto debaty