Založ si blog

Recept ako na to, alebo všetko tu už bolo?

Potrebujeme pokoj, slušnosť, rozvahu  na všetkých úrovniach – na úrovni najvyšších ústavných činiteľov, v parlamente, v štátnej a verejnej správe, v privátnom sektore, v médiách a i na úrovni radových občanov. Ako to dosiahnuť? Ako zmeniť nastavenie spoločnosti?

Nebude to jednoduché a nebude to krátkodobá záležitosť. Určite sú príklady hodné nasledovania. Jeden z nich je už riadne bradatý. Stojí na tom, že spoločnosť ako celok, jej predstavitelia, ale i jednotlivci majú zhodný postoj k zásadným hodnotám:

  • pravda, spravodlivosť, zákon,
  • poriadok a rovnováha,
  • morálka a etické správanie,
  • sociálna harmónia a vzájomnosť,
  • environmentálna a spoločenská udržateľnosť.

Toto všetko si ctili starovekí Egypťania za rešpektovania konceptu Maat, ktorý má okolo päťtisíc rokov. V staroegyptskej kultúre bol tento koncept  postavený na zásadách a ideáloch, ktoré boli široko akceptované a vplývali na život jedinca i spoločnosti. Koncept Maat bol základnou súčasťou staroegyptského myslenia a kultúry od najstarších období, vyvíjal sa postupne počas tisícročí a odrážal hlboko zakorenenú vieru starých Egypťanov v potrebu poriadku, rovnováhy a harmónie vo všetkých aspektoch života. Prvky konceptu Maat formovali osobné správanie, sociálne interakcie, správu vecí verejných, náboženské presvedčenie a vzťah medzi ľuďmi a prírodným svetom. Základné zásady konceptu Maat:

Pravda a spravodlivosť:

  • Koncept Maat bol hlboko spojený s pojmami pravda, čestnosť a spravodlivosť. Predstavoval ideál dodržiavania spravodlivosti, nestrannosti a spravodlivosti vo všetkých aspektoch života, od osobného správania až po uplatňovanie práva a správu vecí verejných.
  • Maat predstavoval ideál hovoriť a žiť podľa pravdy, vyhýbať sa klamstvám a presadzovať spravodlivosť.
  • Zdôrazňoval spravodlivosť v právnych konaniach, v rozsudkoch a pri výkone spravodlivosti, nestrannosť.
  • Čestnosť a pravdovravnosť boli vysoko cenenými cnosťami, pretože sa považovali za nevyhnutné na udržanie poriadku a rovnováhy.

Poriadok a rovnováha:

  • Maat symbolizoval ideálny stav harmónie, poriadku a rovnováhy.
  • Porušenie zásad Maat sa považovalo za potenciálne katastrofické, vedúce k chaosu, k neporiadku a nerovnováhe.

Verilo sa, že dodržiavanie zásad Maat zabezpečuje harmóniu medzi prírodným svetom, ľudskou spoločnosťou, cyklov ročných období a pohybov nebeských telies.

Morálka a etické správanie:

  • Koncept Maat zahŕňal súbor morálnych a etických hodnôt, ktoré boli nevyhnutné na udržanie sociálnej súdržnosti a individuálnej integrity. Patrili k nim cnosti ako čestnosť, integrita, súcit a úcta k druhým.
  • Maat predstavoval komplexný morálny kódex, ktorý riadil osobné správanie a sociálne interakcie.
  • Neresti ako chamtivosť, sebectvo, krutosť a neúcta sa považovalo za porušenie zásad Maat.

Sociálna harmónia a vzájomnosť:

  • Koncept Maat zdôrazňoval význam harmónie a vzájomnosti vo vzťahoch, či už medzi jednotlivcami, rodinami, spoločenstvami.
  • Podporoval myšlienku vzájomného rešpektu, spolupráce a plnenia si povinností a záväzkov voči iným.
  • Narušenie spoločenskej harmónie sa považovalo za ohrozenie celkovej rovnováhy a poriadku, ktoré predstavoval koncept Maat.

Maat ako personifikované božstvo:

  • V staroegyptskej mytológii bola Maat personifikovaná ako bohyňa, často zobrazovaná ako žena, ktorá má na hlave pštrosie pero a symbolizujúca pravdu a rovnováhu

Spojenie s kráľovstvom a vládou:

  • Faraón bol považovaný za pozemské stelesnenie Maat, zodpovedný za dodržiavanie jej zásad a za udržiavanie poriadku v kráľovstve.
  • Maat sa považovala za základ legitímnej a spravodlivej vlády, ktorá zabezpečuje blahobyt a prosperitu ľudu. Legitimita faraóna ako vládcu bola priamo spojená s jeho schopnosťou stelesňovať a presadzovať zásady a ideály Maat.
  • Od faraónov sa očakávalo, že budú vládnuť múdro, spravodlivo a v súlade s ideálmi Maat. A to sa očakávalo aj od všetkých členov jeho administratívy.

Súd a posmrtný život:

  • Verilo sa, že dodržiavanie zásad Maat je rozhodujúce pre zabezpečenie priaznivého rozsudku (na základe váženia srdca, nižšie) v posmrtnom živote.
  • Počas obradu váženia srdca sa srdce zosnulého metaforicky vážilo s pierkom Maat aby sa určila jeho hodnota pre večný život. Pierko symbolizovalo pravdu a rovnováhu.
  • Tí, ktorí boli v súlade s Maat (srdce neprevážilo pierko), získali večný život, zatiaľ čo tí, ktorí porušili jej zásady, čelili negatívnym následkom.

Environmentálna a spoločenská udržateľnosť:

  • Koncept Maat zahŕňal aj myšlienku života v harmónii s prírodou, podporu trvalo udržateľných postupov na zabezpečenie blahobytu komunity a životného prostredia.
  • Podporoval zodpovedné hospodárenie s prírodnými zdrojmi, rešpektovanie prírodných cyklov a zachovanie úrodnosti pôdy.

Na záver trochu chronológie. Koncept Maat má korene v dobe ešte pred vznikom jednotného egyptského štátu okolo roku 3100 pred n. l. Určiť presný dátum alebo čas, kedy sa tento koncept „zrodil“ je ťažké, pretože sa vyvíjal dlhé obdobie a bol hlboko zakorenený v staroegyptskom svetonázore od najstarších období staroegyptských dejín.

Archeologické dôkazy naznačujú že zásady poriadku, rovnováhy a harmónie, ktoré sa neskôr začali spájať s konceptom Maat, boli prítomné už v preddynastickej egyptskej viere a kozmológii (cca 5000-3100 p. n. l.).

V ranom dynastickom období (cca 3100-2686 pred n. l.), keď bol Egypt zjednotený pod vládou prvých faraónov, sa koncept Maat začal formovať konkrétnejšie. Predstavovala ho bohyňa Maat, zobrazovaná ako žena so pštrosím perom na hlave symbolizujúca pravdu a rovnováhu.

Koncept Maat sa v období Starej ríše (cca 2686-2181 pred n. l.) začal výraznejšie objavovať v kráľovských nápisoch, umení a literatúre. Faraóni boli vnímaní ako stelesnenie Maat na zemi, zodpovední za udržiavanie poriadku a spravodlivosti.

Koncept Maat sa v období Strednej ríše (cca 2055-1650 pred n. l.) naďalej vyvíjal a získaval na význame.  „Život podľa Maat“ sa stal ústredným princípom egyptskej morálky a etiky.

Z hľadiska filozofického a náboženského významu dosiahol koncept Maat svoj vrchol v období Novej ríše (cca 1550-1070 pred n. l.). Bol hlboko zakorenený v egyptskej literatúre, múdroslovných textoch a náboženských rituáloch.

Súvisiace články:

Inštrukcie/rady pre premiéra a nielen preňho

Nenásytný Bermudský trojuholník sa presunul na Slovensko

Hlas väčšiny nie je dôkazom spravodlivosti

Čert (a prezident?) a svätená voda

Tieň nad parlamentom

Inštrukcie/rady pre premiéra a nielen preňho

22.06.2024

Zásady riadenia vlády a efektívnej verejnej správy existujú a rešpektujú sa už tisíce rokov.

Je západná civilizácia západná?

12.06.2024

Nemohol sa viac mýliť ten, kto si myslel, že história je pasé.

Vojna a mier (nie L. N. Tolstoj)

10.06.2024

Pozoruhodný transparent

F-16

Ničia už stíhačky F-16 Rusov na Ukrajine?

01.07.2024 06:00

Pribúda špekulácií, že Ukrajinci už do boja proti ruským okupantom nasadili západné stíhačky F-16.

Syseľ pasienkový pri Mohyle M. R. Štefánika

Bratislavské letisko má vlastnú „zoo“. Okolie dráh okupujú tisíce sysľov, pre prevádzku sú rizikom

01.07.2024 06:00

Zamestnanci letiska plašia aj čajky, havrany, holuby, škorce, zajacov či mačky, ba dokonca aj líšky.

Joe Biden, USA, Jill Bidenová

Bidenova rodina sa stretla, povzbudili ho, aby ďalej kandidoval. Za fiasko v debate vinia poradcov

01.07.2024 05:45

Americký prezident Joe Biden sa v nedeľu vo vidieckom sídle v Camp Davide v štáte Maryland stretol s veľkou časťou svojej rodiny.

Peter Pellegrini

Pellegrini vyhovel koalícii a podpísal zrušenie RTVS

30.06.2024 22:41, aktualizované: 22:48

Prezident Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 191740x
Priemerná čítanosť článkov: 1727x

Autor blogu

Kategórie