Založ si blog

Nenásytný Bermudský trojuholník sa presunul na Slovensko

Slovensko sa zmieta už dlhšie v našom vlastnom Bermudskom trojuholníku. Čo pohlcuje, čo ho predstavuje? Pohlcuje hodnoty, ktoré potom absentujú vo verejnom, politickom i súkromnom živote. Predstavujú ho naše vlády a aj parlamenty nedbajúce na základnú slušnosť tým, že používajú nekultúrny jazyk, vulgarizmy a ich správanie nemožno klasifikovať ako uspokojivé. Chudoba, beda, prebeda, hanba, dekadencia. Mal to byť výkvet spoločnosti, vzor pre obyvateľstvo. A pritom byť slušným človekom stojí tak málo 0,00 € aj s DPH.

Kde sa podela integrita, jednota slov a činov? Neprešla cez voľby, ostala zmrazená v predvolebných sľuboch. Morálka, etika, základná úcta, … ostávajú v ofsajde, nemajú miesto v programových vyhláseniach vlád. Rétorikou sa vehementne nadbieha voličskej základni s jej blízkym slovníkom.

Princípy dobrej verejnej / štátnej správy existujú a sú rešpektované už tisíce rokov (nie všade). Ľudstvo má jasnú víziu  o takejto efektívnej správe a chápe ju nielen ako službu štátu, ale najmä ako službu bežnému obyvateľstvu. Žiaľ tieto princípy  sú marginalizované a na ich úkor je striktne presadzované písané právo. Musíme si uvedomiť, že práve princípy sú nositeľmi základných hodnôt v spoločnosti a právo by ich malo rešpektovať a neumožňovať ich obchádzanie resp. marginalizovanie.

Kedy už budeme mať vládnu a parlamentnú garnitúru, ktorá toto zoberie do úvahy a zavedie do praxe? Dočkajú sa toho naše deti, vnuci? Dočkajú, ale to sa samo nezmení. To vyžaduje tlak, občiansky tlak.

Je západná civilizácia západná?

12.06.2024

Nemohol sa viac mýliť ten, kto si myslel, že história je pasé.

Vojna a mier (nie L. N. Tolstoj)

10.06.2024

Pozoruhodný transparent

Zadné dvierka?

09.06.2024

Čo môže napovedať zhovievavosť M. Majerského k vystúpeniu R. Fica po atentáte?

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 109
Celková čítanosť: 188510x
Priemerná čítanosť článkov: 1729x

Autor blogu

Kategórie