Založ si blog

Odbornosť si našla čitateľa doma, ba aj v Číne

Dobre postavená štruktúra monografie, sofistikované a pritom zrozumiteľné pokrytie odbornej problematiky pre široký okruh čitateľov dala publikácii šancu preraziť aj na zahraničné trhy. Príkladom takejto publikácie je monografia Silážovanie z roku 2018 od MVDr. Tomáša Mitríka, PhD., ktorá vyšla aj v čínskom preklade (2022). Je to úspech, ktorým sa nedokáže pochváliť veľa slovenských autorov odbornej literatúry.

„Krava dojí pyskom“ hovorieval môj otec. A dobre pripravená siláž to len umocňuje. Inými slovami povedané: kvalita na vstupe sa pretransformuje na kvalitu na výstupe.

Monografia Silážovanie (2018) poskytuje komplexný pohľad na proces silážovania a samotnú siláž. Začína pestovaním krmiva na poliach, pokračuje zberom a konzerváciou, a končí konzumáciou siláže dobytkom. Všetky tieto procesy dokresľuje vyše 450 fotografií a viac ako 170 náčrtov a diagramov. Cieľovou skupinou pre túto knihu sú manažéri, výrobcovia siláže, odborníci a výskumníci, poradcovia vo výžive dobytka a študenti. V skratke: všetko, čo je potrebné  vedieť o siláži a o silážovaní je podané odborne, zrozumiteľne a názorne.

Slovenskému vydaniu z roku 2018 predchádzali vydania z rokov 2007 a 2006.

Túto monografiu nájdete aj v anglickom preklade Ensilage (2021) v prestížnom vydavateľstve Wageningen Academic Publishers ako prvú publikáciu od slovenského autora. Publikácia dosiahla týmto medzinárodné uznanie a akceptáciu. Ruský preklad Силосование (2020) bol vydaný s podporou SlovakAid pre Bielorusko. A zdá sa, že v dohľadnej dobe bude k dispozícii aj český preklad.

Prof. dr hab. inž.  Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy, Kraków hodnotí monografiu Silážovanie takto:

„Poznám veľa kníh o silážovaní, publikovaných v mnohých  krajinách sveta. Na základe spôsobu a formy úpravy tejto publikácie, grafických prezentácií toho, čo je dôležité, ale aj na základe bohatej fotografickej  dokumentácie chýb pri výrobe  siláže som presvedčený, že sa jedná o jednu z najlepšie napísaných kníh  tohto druhu na svete.“

Monografia Silážovanie v štyroch jazykoch

Foto: T. Mitrík

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 177158x
Priemerná čítanosť článkov: 1720x

Autor blogu

Kategórie