Založ si blog

Umelá inteligencia už zasadla do školských lavíc …

… a učitelia možno o tom ešte nevedia. Veľkú pozornosť  v týchto dňoch vzbudzuje aplikácia ChatGPT, ktorá je generátorom prediktívneho textu využívajúc melú inteligenciu. Dokáže odpovedať na rôzne typy otázok, ale nie vždy celkom presne, niekedy sú odpovede „vymysleninami“ a dezinformáciami. Preto jej odpovede je potrebné overovať. Táto aplikácia nie je ani encyklopédiou a nie je ani Google prehliadačom. Má k dispozícii obrovské množstvo textov (ale obmedzené) a na ich základe poskytuje najpravdepodobnejšie odpovede. Umelá inteligencia stáva súčasťou každodenného života, vrátane vzdelávania.

Tak ako každá technológia aj táto má pozitívnu i negatívnu stránku. ChatGPT a podobné aplikácie sú fenoménom, ktoré zasiahnu do všetkých aspektov ľudského života. V podstate už zasahuje. Niektorí študenti (dokonca aj žiaci) využívajú túto aplikáciu na vypracovanie úloh resp. zadaní, ktoré by mali vypracovať samostatne. Takýto prístup k vypracovaniu úloh nerozvíja znalostný potenciál študentov a žiakov. To môžeme považovať za tienistú stránku aplikácie.

Je nevyhnutné  zvýšiť povedomie o týchto aplikáciách, aby sme dokázali čeliť ich tienistým stránkam a aby sme využili ich svetlé stránky v prospech všetkých zainteresovaných strán zapojených do vzdelávacích procesov. Tu by mal významnú úlohu zohrať rezort školstva metodickým pokynom a sériou školení pre pedagógov. Medzi svetlé stránky patrí napríklad to, že môžu pomôcť učiteľom pri príprave ich vyučovacích hodín, pri samotných vyučovacích hodinách a môžu pomáhať pri individuálnom vzdelávaní.

Školstvo potrebuje zmenu, ktorá mu umožní profitovať z toho, čo ponúkajú nové technológie a zároveň učiacich sa pripraví na to, čo tieto technológie znamenajú pre osobný aj pracovný život, ako s nimi bezpečne a zmysluplne zaobchádzať (R. Hall).

Viac detailov o aplikácii ChatGPT sa môžete dozvedieť zo záznamu z webinára Ako využiť umelú inteligenciu pri vyučovaní (18.1.2023). Okrem iného dozviete sa ako pomocou umelej inteligencie pripraviť testy, ako vytvoriť otázky pre Kahoot! (vzdelávacia platforma), ako rozvíjať jazykové zručnosti žiakov, ako podporiť kritické myslenie a čo môžeme od umelej inteligencie očakávať v blízkej budúcnosti.

Témou umelej inteligencie v školstve sa zaoberajú aj články Umelý inteligent v škole – dialóg či súboj?, Ako začleniť umelú inteligenciu do vzdelávania?, Školstvo je na ťahu, ale …, Umelá inteligencia v roli pomocníka pri akademických podvodoch.

Ešte k pojmu umelá inteligencia (UI)

UI je možné definovať ako počítačový systém schopný vykonávať inteligentné úlohy, ktoré sa zvyčajne spájajú s ľudskou mysľou, ako interpretácia a spracovanie informácií, učenie sa, uvažovanie, riešenie problémov, predpovedanie, rozhodovanie a niekedy aj tvorenie. Je to schopnosť vybrať si najlepší postup na dosiahnutie určitého cieľa berúc do úvahy dostupné zdroje a niektoré kritériá, ktoré majú byť optimalizované.

M. Spano: „Umelá inteligencia nás zbaví ťažkých, repetitívnych a nenapĺňajúcich prác. Vďaka tomu sa budeme môcť venovať činnostiam, ktoré robia človeka človekom. Samozrejme, že sa to neobíde bez dočasným turbulencii na trhu práce. Preto je dôležité, aby sa o tejto téme hovorilo a každý z nás ju chápal.“

Čo umelá inteligencia nevie? Nevie riešiť veci eticky, nedokáže použiť zdravý sedliacky rozum a nemá emócie. Nedokáže si domýšľať, nedokáže mať radosť, strach ani smútiť. Chýba jej kreativita aj emocionálna a sociálna inteligencia. Nedokáže pochopiť príčinu a následok, prenášať poznatky medzi oblasťami, je veľmi úzko špecializovaná (A. Luprich).

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176393x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie