Založ si blog

Šmahom ruky

Je jedna stredná škola so 122-ročnou tradíciou. Kde? V Spišskej Novej Vsi a je to Stredná odborná škola drevárska. Donedávna pripravovali žiakov v 13 študijných odboroch. V odbore dizajn a tvarovanie dreva mali viac ako štyridsaťročnú tradíciu. V tomto odbore pripravili pedagógovia do života vyše 150 študentov a pre mnohých to bol veľmi dobrý odrazový mostík pre ďalšie štúdium, pre profesionálnu prax a aj pre umeleckú tvorbu.

Zrazu prišlo rozhodnutie – študijný odbor dizajn a tvarovanie dreva sa môže vyučovať len na umeleckých školách. Ako keby to všetko – tradícia, kvalita vyučovacieho procesu, absolventi s uplatnením v praxi – nehralo rolu. A ako keby len nálepka umelecká škola mohla zaručovať všetky potrebné atribúty pre študijný odbor dizajn a tvarovanie dreva. A kompetentní sa vôbec nenamáhali posúdiť kvalitu vyučovania v tomto odbore. Scestné, znevažujúce, absolútne necitlivé. Nešetrný kopanec do regiónu, ktorý potrebuje podporu.

Úrady neskúmali, koľké rodiny už nebudú môcť poslať deti študovať do vzdialenejších miest kvôli financiám. Nezaujíma ich, koľko talentov pochovajú.

Čo dodať?

Pri rôznych rozhodnutiach sa vždy analyzuje aj dopad na životné prostredie. Ale dopad na región, na ľudí v ňom žijúcich ten nie je ani na vedľajšej koľaji. Na otázku „Komu pomohlo takéto rozhodnutie?“ zrejme ani ministerstvo školstva nepozná odpoveď.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176772x
Priemerná čítanosť článkov: 1716x

Autor blogu

Kategórie