To sú zuby, aké majú byť

Keď niektoré celebrity, „celebrity“ aj necelebrity otvoria ústa, tak naše oči pritiahne neprirodzená, až  fosforeskujúca bielosť ich zubov. To je výsledok určite nie lacnej práce zubárov. Nie každý si to môže dovoliť. Oni mohli a asi niektorí z nich si tým potvrdzujú svoj status.  

Odmietli alternatívu mať svoj chrup, prípadne protézu tak dokonale urobenú, že nikto by nezapochyboval, že sú to ich vlastné zuby. Možno majú čosi z génov pani Šurínky z poviedky Zuby od Zuzky Zgurišky. Tá si dala vytrhať boľavé zuby a chcela protézu. Zubár odviedol perfektnú prácu, nikto nespoznal, že má protézu. A takto hovorí o falošných zuboch (o protéze) zubárovi:

„Nyšt naplat, pán doktor, užch tu zasek. Nenych s nymi kór nyšt spokojná. Ná, jaké falešné zuby sú to, o kerých nigdo za živý svet nechce verit, že sú falešné. Bolach včera v kostele, navyščieralach sa ich dost na známych, ale nygdo nyšt. Reku, ludkovia, ná, kuknyte sa, mám nové zuby! A ony na to, že veru pekné nové, šak praj sú to moje vlastné, jasná sú jako živé, zuby nerovnaké, jeden vačší, druhý menší, zrovna jako naozajstne narostené, a nyje a nyje uverit, že sú robené. Scelach si ich vytáhnut a prevedčit ich, ale ze zubami nedaj bože pohnút, držia jako prikované. Já scem také, keré sa hned na prvý pohlad poznajú, že sú falešné. Nuž a nevedia-li mi ony také spravit, vrátia mi štyri stovky a tothla tyto si nechajú.“

Nuž lekár urobil pani Šurínke protézu s veľkými  rovnakými zubiskami tak, aby keď ústa otvorí, zďaleka bolo poznať, že je to protéza. Protéza sa dala ľahko vytiahnuť a vsunúť, aby prípadní pochybovači mohli byť hneď vyvedení z omylu.

Ani po týždni pani Šurínka takto rečie zubárovi: „Pán doktor môj zlatý, len toch im ešče prišla povedat, žech s tymi zubami prevelice spokojná. Len čo hubu otvorím, hned každý pozná, že sú neny moje. Aj na rynku známe na mna už zdaleka kričia, že mám cudzé zuby, any vytahovat ich nemosím. To sú zuby, jaké majú byt.“

Spánok

13.10.2024

Prognózy je potrebné brať vždy s určitou rezervou.

Škola budúcnosti (pohľad spred vyše 50-tich rokov)

05.10.2024

Prognózy s výhľadom na 20 a viac rokov nie sú vždy spoľahlivé. Tu je jeden príklad týkajúci sa školstva.

Moc chutí, chuť moci

01.10.2024

V honbe za mocou sa pravda a morálka neraz stávajú obeťami.

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 120
Celková čítanosť: 213087x
Priemerná čítanosť článkov: 1776x

Autor blogu

Kategórie