Založ si blog

Odbornosť si našla čitateľa doma, ba aj v Číne

Dobre postavená štruktúra monografie, sofistikované a pritom zrozumiteľné pokrytie odbornej problematiky pre široký okruh čitateľov dala publikácii šancu preraziť aj na zahraničné trhy. Príkladom takejto publikácie je monografia Silážovanie z roku 2018 od MVDr. Tomáša Mitríka, PhD., ktorá vyšla aj v čínskom preklade (2022). Je to úspech, ktorým sa nedokáže pochváliť veľa slovenských autorov odbornej literatúry.

„Krava dojí pyskom“ hovorieval môj otec. A dobre pripravená siláž to len umocňuje. Inými slovami povedané: kvalita na vstupe sa pretransformuje na kvalitu na výstupe.

Monografia Silážovanie (2018) poskytuje komplexný pohľad na proces silážovania a samotnú siláž. Začína pestovaním krmiva na poliach, pokračuje zberom a konzerváciou, a končí konzumáciou siláže dobytkom. Všetky tieto procesy dokresľuje vyše 450 fotografií a viac ako 170 náčrtov a diagramov. Cieľovou skupinou pre túto knihu sú manažéri, výrobcovia siláže, odborníci a výskumníci, poradcovia vo výžive dobytka a študenti. V skratke: všetko, čo je potrebné  vedieť o siláži a o silážovaní je podané odborne, zrozumiteľne a názorne.

Slovenskému vydaniu z roku 2018 predchádzali vydania z rokov 2007 a 2006.

Túto monografiu nájdete aj v anglickom preklade Ensilage (2021) v prestížnom vydavateľstve Wageningen Academic Publishers ako prvú publikáciu od slovenského autora. Publikácia dosiahla týmto medzinárodné uznanie a akceptáciu. Ruský preklad Силосование (2020) bol vydaný s podporou SlovakAid pre Bielorusko. A zdá sa, že v dohľadnej dobe bude k dispozícii aj český preklad.

Prof. dr hab. inž.  Zygmunt Maciej Kowalski, Uniwersytet Rolniczy, Kraków hodnotí monografiu Silážovanie takto:

„Poznám veľa kníh o silážovaní, publikovaných v mnohých  krajinách sveta. Na základe spôsobu a formy úpravy tejto publikácie, grafických prezentácií toho, čo je dôležité, ale aj na základe bohatej fotografickej  dokumentácie chýb pri výrobe  siláže som presvedčený, že sa jedná o jednu z najlepšie napísaných kníh  tohto druhu na svete.“

Monografia Silážovanie v štyroch jazykoch

Foto: T. Mitrík

Je západná civilizácia západná?

12.06.2024

Nemohol sa viac mýliť ten, kto si myslel, že história je pasé.

Vojna a mier (nie L. N. Tolstoj)

10.06.2024

Pozoruhodný transparent

Zadné dvierka?

09.06.2024

Čo môže napovedať zhovievavosť M. Majerského k vystúpeniu R. Fica po atentáte?

Legitimny ciel Dozd

"Povedala, že otec bol legitímny cieľ." Slová 7-ročnej vojnovej siroty môžu ruskú lekárku dostať na dlhé roky za mreže

17.06.2024 05:30

Na procese s moskovskou pediatričkou Nadeždou Bujanovou zaznel údajný záznam výsluchu dieťaťa, ktorý pre ňu môže byť osudný.

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 109
Celková čítanosť: 188545x
Priemerná čítanosť článkov: 1730x

Autor blogu

Kategórie