Založ si blog

Šmahom ruky

Je jedna stredná škola so 122-ročnou tradíciou. Kde? V Spišskej Novej Vsi a je to Stredná odborná škola drevárska. Donedávna pripravovali žiakov v 13 študijných odboroch. V odbore dizajn a tvarovanie dreva mali viac ako štyridsaťročnú tradíciu. V tomto odbore pripravili pedagógovia do života vyše 150 študentov a pre mnohých to bol veľmi dobrý odrazový mostík pre ďalšie štúdium, pre profesionálnu prax a aj pre umeleckú tvorbu.

Zrazu prišlo rozhodnutie – študijný odbor dizajn a tvarovanie dreva sa môže vyučovať len na umeleckých školách. Ako keby to všetko – tradícia, kvalita vyučovacieho procesu, absolventi s uplatnením v praxi – nehralo rolu. A ako keby len nálepka umelecká škola mohla zaručovať všetky potrebné atribúty pre študijný odbor dizajn a tvarovanie dreva. A kompetentní sa vôbec nenamáhali posúdiť kvalitu vyučovania v tomto odbore. Scestné, znevažujúce, absolútne necitlivé. Nešetrný kopanec do regiónu, ktorý potrebuje podporu.

Úrady neskúmali, koľké rodiny už nebudú môcť poslať deti študovať do vzdialenejších miest kvôli financiám. Nezaujíma ich, koľko talentov pochovajú.

Čo dodať?

Pri rôznych rozhodnutiach sa vždy analyzuje aj dopad na životné prostredie. Ale dopad na región, na ľudí v ňom žijúcich ten nie je ani na vedľajšej koľaji. Na otázku „Komu pomohlo takéto rozhodnutie?“ zrejme ani ministerstvo školstva nepozná odpoveď.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 178353x
Priemerná čítanosť článkov: 1732x

Autor blogu

Kategórie