Založ si blog

Slovensko: časová snímka zo 4. marca 2021

Autor časovej snímky nie je zo Slovenska, ale podľa môjho názoru vystihol situáciu dokonale. Niekoľko úryvkov z článku Martina Leidenfrosta z Rakúska:

Od pondelka (1. marca) skrínujem niekoľkokrát denne európsku tlač, aby som sa dozvedel, ako Západ vníma slovenskú stávku na Sputnik V. Veď sme počuli od kresťanskodemokratického europoslanca Štefanca, že Matovičov nákup je „spochybnením európskej spolupráce“ a „hyenizmus“, od predsedníčky Progresívneho Slovenska, že je to „neakceptovateľné hazardovanie s ľudskými životmi a zdravím“ a od spisovateľa Michala Hvoreckého, že sa tým nákupom „Matovič mení zo slovenského na celoeurópsky problém“.

Chcel som vedieť, čo si Európa myslí o tom celoeurópskom probléme. A prinesiem vám hroznú zvesť – nenašiel som nič.

Jedinú zmienku v zahraničných európskych médiách som našiel v dennom prehľade európskych novín „eurotopics“. Tam bol jeden citát z poľských novín Polityka. Napísali: „Je nápadné, že EÚ doposiaľ nekritizovala očkovacích odpadlíkov, a zdá sa, že nevie, ako k tejto otázke pristúpiť.“

Hovorca Európskej komisie Stefan de Keersmaecker totiž dostal počas videokonferencie otázku na týchto „odpadlíkov“. Odpovedal zdvorilo, že „členské krajiny Únie majú právo na samostatné uzatváranie zmlúv s inými výrobcami vakcín, ako sú tie registrované Európskou liekovou agentúrou“.

Lenže, verte, ja vám to odprisahám: Ani široká, ani úzka verejnosť nikde v Európe vaše Sputniky nerieši. Ak si Slovensko narobilo pred celým svetom „medzinárodnú hanbu“ (zase Hvorecký), tak svet o tom ani len netuší.

Otázka: Čo ak ten Západ, ktorému slovenskí západniari prisahali večnú vernosť, existuje len v ich hlavách?

Medzinárodná hanba, ktorú si poprední prívrženci euroatlantickej orientácie Slovenskej republiky tento týždeň urobili, sa nedá len tak ľahko niečím odbiť. Nedá sa to hodiť na sprostosť – lebo sú medzi nimi tí najvzdelanejší ľudia.

Nemám rád ten hyenizmus, ktorý do slovenského diskurzu zaviedol práve Matovič, keď vyčítal ľuďom, že „tancujú na hroboch“. Naprieč Európou je veľa zodpovedných, ktorí svojím zlyhaním počas pandémie objektívne spôsobili zbytočné úmrtia, ale nepoznám nikoho, kto to urobil zámerne.

Vychádzam z toho, že aj vaši západniari chcú koniec koncov dobro. Ale neviem si pomôcť, zvonka to tento týždeň občas vyzeralo ako tanec.

Celý článok: tu

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 178107x
Priemerná čítanosť článkov: 1729x

Autor blogu

Kategórie