Založ si blog

Moc chutí, chuť moci

Moc nie je dobrá ani zlá. Môže stať dobrom aj zlom, záleží na tom, kto ju používa a ako s ňou zaobchádza. Možno je moc istým druhom šťastia. Byť „hore“, na špičke, byť viditeľný, vidieť a vedieť, čo iní nevidia a nevedia, byť neprehliadnuteľný, populárny, ovplyvňovať, rozhodovať o tisícoch ale aj o miliardách, … To láka, to chutí, to môže opájať.

Médiá sú takmer pri všetkom a na všetkých úrovniach – národných, krajských, okresných, mestských, dedinských – dotvárajú obraz politikov a verejných činiteľov, či sú významní (veľmuži), alebo len pešiaci na politickej šachovnici.

Veľmuži rečnia, podpisujú historické aj nehistorické dokumenty, prijímajú oficiálne i neoficiálne návštevy, vyznamenávajú, varujú, hrešia, nadávajú, utešujú, zotrvávajú v priateľských a srdečných rozhovoroch, ale aj iných. Čas poväčšine otupí ich počiatočný elán, priamosť, odvahu k činu, cieľavedomosť, skromnosť, vyrovnanú fyzickú i duševnú silu, … Otupí aj ich predsavzatia, princípy a hodnoty. Nuž ľahko je zopsuť sa, keď má človek na to toľko príležitostí. Ťažko je nezopsuť sa. Dá sa nezopsuť, ale to chce CHARAKTER.

Skutočnou skúškou charakteru je schopnosť odolať pokušeniam moci a zachovať si morálne hodnoty a integritu. To je výzva, ktorej čelia všetci, veľmuži.

Ak moc chutí, apetít stúpa. Veľmuži sa snažia rozširovať svoj vplyv, svoju moc. Človek je ešte vždy vo svojej podstate lovcom mamutov. Tých síce už dávno niet, ale človek ešte vždy chce uloviť čo najväčší kus mäsa. Keby len mäsa. Pravda padá pod oštepmi klamstiev, krváca. A čo sú dnešné mamuty? Bankové kontá, hnuteľnosti, nehnuteľnosti, postavenie, popularita, vplyv, publicita, … A pre toto sú ľudia schopní urobiť čokoľvek, často na úkor morálky a pravdy.

Ako povedal Lord Acton (1834-1902): „Moc korumpuje, absolútna moc korumpuje absolútne.“ Tento výrok vystihuje nebezpečenstvo, ktoré predstavuje nekontrolovaná moc pre jednotlivca i spoločnosť.  

Moc je ako sladký jed – láka svojou chuťou, vôňou, možnosťami. Ale keďže je jedom, môže otráviť charakter tých, ktorí s ňou neprimerane zaobchádzajú.

Súvisiace články:

Pripomína vám to niekoho?

To hádam nie, pán premiér

Recept ako na to, alebo všetko tu už bolo?

Inštrukcie/rady pre premiéra a nielen preňho

Demokracia smeruje k stagnácii a degradácii

19.09.2024

Na Slovensku sa prejavujú viaceré faktory, ktoré môžu prispievať k stagnácii a degradácii demokracie. Tieto faktory zahŕňajú politickú situáciu, stav demokratických inštitúcií, sociálnu atmosféru a vonkajšie vplyvy.

Pripomína vám to niekoho?

13.09.2024

Profil pravdepodobne nejednej osoby na slovenskej politickej scéne.

Dialničná nekonečná pieseň…

09.09.2024

Keby Chorváti takto riadili výstavbu ich diaľnic, tak by toľko turistov nevideli.

ZSSK

Železnice 21. storočia: ZSSK investuje do moderných služieb a hľadá nové talenty

02.10.2024 00:00

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavila ambiciózny plán modernizácie, ktorý má premeniť cestovanie vlakom na Slovensku.

migranti, lampedusa

Stroskotali lode s viac ako 300 migrantmi, hlásia desiatky mŕtvych. Vyplávali z Jemenu

01.10.2024 21:28, aktualizované: 21:49

Pri džibutských brehoch stroskotali dve lode, na ktorých bolo 310 migrantov.

Alexej Navaľnyj

Nové odhalenia v prípade Navaľného: Zomrel na otravu, ruské úrady falšovali dôkazy

01.10.2024 19:00

Alexej Navaľnyj mal krátko pred smrťou bolesti brucha, vracal, dostal kŕče a omdlel. Ruskí vyšetrovatelia to však zamlčali.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 209077x
Priemerná čítanosť článkov: 1787x

Autor blogu

Kategórie