Založ si blog

To hádam nie, pán premiér

Premiéra si pamätám ešte ako radového poslanca navštevujúceho aj tie najmenšie dedinky kde so šarmom rozdával vľúdne slová a podpisoval svoje fotografie. Ale to bolo dávno.

„Vytvárajú atmosféru, ktorej výsledkom bude ďalší atentát na člena vládnej koalície. (…) Ak ale zase kvôli vám dôjde k ďalšiemu násilnému útoku na predstaviteľov vládnej koalície, čo dôjde, nebudem žiadnym spôsobom regulovať emócie našich voličov,“

Teraz sme svedkami jeho nezodpovedných slov. Asi ostať pri moci je jeho najvyšší cieľ aj pre budúce voľby a tomu podriaďuje svoju rétoriku. Pravdepodobne predpokladá, že osloví aj tých, čo ho nevolili.

Žiada sa mi zakričať: Tak pŕŕŕ, pán premiér.

Toto vyjadrenie premiéra je vysoko neseriózne. Môže byť vnímané ako nepriama hrozba násilím voči oponentom. Naznačuje, že premiér by mohol tolerovať alebo dokonca podporovať násilné reakcie svojich prívržencov. Vyjadrenie môže byť vnímané ako zneužitie jeho pozície na zastrašovanie oponentov, protirečí to premiérovej zodpovednosti za zachovanie zmieru a stability.

Vyhrážanie sa násilím alebo jeho tolerovanie je v rozpore s demokratickými princípmi. Je to prilievanie benzínu do ohňa, namiesto upokojenia situácie to môže viesť k ďalšej eskalácii napätia. Môže to povzbudiť extrémistické elementy na oboch stranách politického spektra.

Mohlo by to mať právne dôsledky, ak by to bolo interpretované ako podnecovanie k násiliu (to si neuvedomuje premiér s právnickým vzdelaním?). Premiér by mal vyzývať k pokoju a k dialógu, nenaznačovať toleranciu k násiliu. Následkom môže to byť ďalšia polarizácia spoločnosti a narušeniu sociálnej súdržnosti. Nepridá to plusové body medzinárodnému obrazu našej krajiny a ani jej kreditu.

Je dôležité, aby to ostalo neakceptovateľné, aby ostatní politickí lídri, médiá a občianska spoločnosť na to reagovali a vyzvali na zodpovednejšiu rétoriku.

Čo dodať?

Zmienené vyjadrenie je veľmi nezodpovedné a potenciálne nebezpečné. Premiér by mal byť rozhodujúcou hnacou silou pre upokojenie situácie, nie pre jej eskaláciu. Zdá sa, že premiér to „prehliada“. Pripadá mi to, ako by si bol obliekol kabát Ľ. Blahu.

Takéto vyjadrenia môžu mať vážne dôsledky pre politickú kultúru a stabilitu krajiny. Je nevyhnutné, aby politickí lídri (a nielen oni) používali umiernenejší jazyk a podporovali dialóg namiesto konfrontácie.

Pripomína vám to niekoho?

13.09.2024

Profil pravdepodobne nejednej osoby na slovenskej politickej scéne.

Dialničná nekonečná pieseň…

09.09.2024

Keby Chorváti takto riadili výstavbu ich diaľnic, tak by toľko turistov nevideli.

Prečo tam nie je slovenská vlajka?

01.07.2024

Nie je vlajka ako vlajka.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 206127x
Priemerná čítanosť článkov: 1792x

Autor blogu

Kategórie