Založ si blog

Pripomenutie si masových represií spred 85-tich rokov

Štátne násilie v období pred druhou svetovou vojnou kruto zasiahlo do života ľudí v Sovietskom zväze. Roky 1937-38 sú známe pod menom obdobie Veľkého teroru alebo aj ako obdobie Veľkej čistky. Išlo o najmasovejšie represie počas existencie Sovietskeho zväzu. V tomto období štátneho násilia boli sovietski občania prenasledovaní na základe operačných rozkazov NKVD, schválených Politbyrom ÚV VKS(b). Séria týchto rozkazov, ktoré sa zrealizovali v rokoch 1937 – 1938, sa stala v spoločnosti základom vyvolania atmosféry totálneho strachu, bezvýchodiskovosti, dvojtvárnej morálky, udávania a špiónománie. Hľadali sa všadeprítomní „nepriatelia ľudu“, „trockisti“, „diverzanti“ „špióni cudzích rozviedok“ a podobne.

Z hľadiska počtu obetí najväčšou bola tzv. Kulacká operácia (august 1937 – november 1938). Počas nej bolo odsúdených do 820 tisíc osôb a okolo 440 tisíc z nich bolo odsúdených na smrť a popravených. Bola to masová represívna operácia na triednom základe. Súčasné výskumy jasne dokazujú, že začiatok Kulackej operácie a jej ukončenie sa uskutočňovalo pod dohľadom Politbyra, najmä jej „architekta“ Stalina. Identifikácia jednotlivých obetí a skupín teroru nebola náhodná, ale postupovalo sa systematicky.

Súbežne s Kulackou operáciou prebiehali aj ďalšie operácie. Poľská operácia (25. august 1937 – 15. november 1938) bola prvou operáciou, ktorá nebola postavená na triednom základe, ale na národnostnom. Potom nasledovali ďalšie: nemecká, fínska, karelská, nórska, lotyšská, litovská, estónska, rumunská, grécka, macedónska, bulharská, charbinská, mingrelská, lazská, kórejská, japonská, čínska, kurdská, iránska, afgánska, atď.

Najväčšou a súčasne akousi „vzorovou“ národnostnou operáciou sa stala práve Poľská operácia. Na rozdiel od ostatných operácií sa vyznačovala výnimočnou dimenziou represií, ako aj ich rozsahom a krutosťou. Poliaci boli považovaní za extrémne „nespoľahlivý prvok“, potenciálnu „piatu kolónu“ v prípade vojny medzi ZSSR a Poľskom, resp. krajinami Západu. Celkovo na základe Poľskej operácie bolo v celom ZSSR zatknutých 139 835 Poliakov a z nich 28 744 deportovaných do lágrov a 111 091 popravených (t. j. každý šiesty Poliak žijúci v Sovietskom zväze). Ich podiel na celkovom počte odsúdených činil 42 % a na celkovom počte popravených predstavoval až 45 %.

Ucelený dokument nájdete tu.

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 176420x
Priemerná čítanosť článkov: 1713x

Autor blogu

Kategórie