Hrubozrnní plagiátori

20. septembra 2021, julius petrus, Nezaradené

V blogu Plagiátorstvo najhrubšieho zrna píšem o prípade plagiátora z Ruska, ktorého celá dizertačná práca je kópiou inej dizertačnej práce.  Plagiátor si nedal žiadnu námahu – skopíroval prácu a bolo to. Andrej Rostovcev hovorí, že takéto plagiáty sú zväčša výsledkom „dobre pracujúcich“ korupčných systémov.

 „Podnikavci“, ktorí chcú prísť k titulu nečestne, nie sú záležitosťou jedného národa alebo krajiny. Reakcie na plagiátorstvo závisia od úrovne kultúry, od vnímania plagiátorstva ako vážneho prehrešku voči akademickej integrite. U nás je táto kultúra na nízkej úrovni a svedčí o tom aj chovanie plagiátorov z politických špičiek.

Koľko rokov potrebujú naši politici, aby sa dostali na úroveň nemeckých, maďarských či českých politikov? Dekádu? Dve, či tri, či viac?

Karl-Theodor zu Guttenberg bol ministrom obrany v Nemecku (2009-2011). Dizertačnú prácu obhájil a titul PhD získal v roku 2007. V roku 2011 odstúpil pre plagiátorstvo. V jeho práci bolo 1218 plagiátorských fragmentov zo 135-tich zdrojov na 371 stranách.  Len 36,2 percent riadkov bolo originálnych (graf nižšie).

Pál Schmitt bol maďarským prezidentom (2010-2012). V roku 2012 odstúpil pre plagiátorstvo. Odstúpil po dvadsiatich rokoch od získania titulu PhD (titul získal v roku 1992). Jeho dizertačná práca bola vyskladaná z prác troch autorov a z dvoch dokumentov týkajúcich sa olympijského hnutia (graf nižšie).

Obidvom plagiátorom boli tituly PhD odobrané univerzitami, ktoré im ich udelili.

Taťána Malá bola v Česku ministerkou spravodlivosti len 13 dní, odstúpila pre plagiátorstvo (2018).

Stretol som sa s prípadom, keď titul PhD bol odobraný pre plagiátorstvo dokonca tridsať rokov po jeho získaní (1983-2013) – Annette Schavanová odstúpila z funkcie ministerky školstva v Nemecku, na čele ministerstva bola v rokoch 2005-2013.

U nás sa radšej tvrdí, že sa to nedá. Náš parlament chráni plagiátorov, zákon o odoberaní titulov zamietol plagiátorskú špinu pod koberec a tvári sa, že je upratané. Ale darmo, plagiát ostane plagiátom aj po viac ako sto rokoch.

Súvisiace články:

Plagiátorstvo najhrubšieho zrna

Školstvo – téma stále aktuálna

Odhaľovanie plagiátov – niektoré aspekty

Chcete sa raz hanbiť po ukončení vysokej školy?

Kedy sa zobudia spiace krásavice (parlament, školstvo, justícia)?

Čím trpia plagiátori?

Protokol o kontrole originality v krivom zrkadle

Nepotrebujú zákon

Za plagiátorstvo by nemali byť trestaní len študenti

Boj s plagiátormi nevyhráme len odoberaním titulov

Poznáme najsilnejšiu zbraň proti plagiátorstvu. Je to poctivosť

Zdroje:

Андрей РОСТОВЦЕВ, Диссернет. Экспериментальная социология

www.dw.com/en/plagiarist-hunters-defend-academic-standards/a-16318549

thecontrarianhungarian.wordpress.com/2012/04/15/hungarian-government-names-new-president-while-disgraced-ex-president-schmitt-goes-to-heaven/

www.echo24.cz/a/S7Jud/ministryne-mala-opisovala-i-v-diplomce-o-chovu-kraliku