Založ si blog

Súvislosť medzi Alzheimerovou chorobou a tráviacim traktom

Podľa štúdie vypracovanej na austrálskej univerzite (Edith Cowan University) ľudia s poruchami trávenia (črevné choroby) môžu byť vystavení väčšiemu riziku vzniku Alzheimerovej choroby. Ide o prvé komplexné posúdenie genetického vzťahu medzi Alzheimerovou chorobou a črevnými  chorobami. Aj keď štúdia nedospela k záveru, že choroby čriev spôsobujú Alzheimerovu chorobu alebo naopak, výsledky sú nesmierne cenné. Štúdia zároveň identifikuje nové ciele, ktoré treba preskúmať, aby bolo možné skôr odhaliť Alzheimerovu chorobu.

Genetické a biologické charakteristiky spoločné pre Alzheimerovu chorobu a choroby čriev naznačuje silnú úlohu metabolizmu lipidov, imunitného systému a liekov na zníženie hladiny cholesterolu. Aj keď je potrebný ďalší výskum mechanizmov medzi týmito stavmi, existujú dôkazy, že vysoký cholesterol sa môže preniesť do centrálneho nervového systému, čo vedie k abnormálnemu metabolizmu cholesterolu v mozgu.

Abnormálne krvné lipidy môžu byť spôsobené alebo zhoršované črevnými baktériami (H.pylori), z ktorých všetky podporujú potenciálne úlohy abnormálnych lipidov pri Alzheimerovej chorobe a chorobách čriev. Ako príklad uvádzajú, že zvýšený cholesterol v mozgu bol spojený s degeneráciou mozgu a následným kognitívnym poškodením.

Zdroj:

Alzheimer’s breakthrough: genetic link to gut disorders confirmed

Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty

17.04.2024

Umelá inteligencia prudko preniká aj do školstva. Aké sú etické aspekty súvisiace s jej implementáciou vo vysokom školstve?

Ministri ako z rozprávky

24.03.2024

Viete, že celá krajina sa bude mať dobre, ak bude mať bohatých ministrov?

Slovenská republika (SR) alebo SRO

20.03.2024

Konečný odpočet vystaví koalícii budúcnosť

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

julius petrus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 177153x
Priemerná čítanosť článkov: 1720x

Autor blogu

Kategórie