Toxická pozitivita a politická korektnosť (N. Blagoeva)

26. januára 2024, julius petrus, Nezaradené

Pozitivita je dôležitá, ale iba ak sa praktizuje poctivo a v správnom dávkovaní. Toxická pozitivita zahŕňa odmietnutie negatívnych emócií, konfliktov a konfrontácií na základe presvedčenia, že kvalita života znamená život bez negatívnych emócií. Prízvukuje, že bez ohľadu na to, čo sa stane, musíme si zachovať prísne pozitívne myslenie.

Keď sa prihlásime k toxickej pozitivite, odmietame, popierame, vytláčame alebo potláčame uznanie stresu, depresie a traumy v našich životoch. To predlžuje alebo úplne vylučuje možnosť zotavenia.

Tým, že pravidelne nevyjadrujeme svoj nesúhlas, alebo to, čo si myslíme a cítime v určitých situáciách, stávame sa neautentickými a chýba nám integrita v našich každodenných interakciách. To samo o sebe má vážne dôsledky, ktoré znemožňujú mať zmysluplný a šťastný život.

V posledných rokoch sociálne médiá tento problém ešte viac eskalovali tým, že umožnili prejavovať iba sympatie, lásku, starostlivosť a iné pozitívne emócie.

Politická korektnosť je aktom vyhýbaniu sa takému jazykovému prejavu a konaniu, ktoré by mohlo byť pre iných urážlivé. Podobne ako toxická pozitivita, aj politická korektnosť bola pôvodne dobre mienená. Teraz sa však stala skvelým spôsobom ako potlačiť slobodu vyjadrovať odlišné názory a zdiskreditovať čokoľvek, čo sa líši od dominantných naratívov (vysvetlení alebo príbehov, ktoré sa rozprávajú v službách záujmov a ideológií dominantnej sociálnej skupiny, pričom dominanciu zvyčajne dosahujú opakovaním, zjavnou autoritou hovoriaceho a umlčaním alternatívnych názorov).

Autorka tohto článku píše, že je šťastná, že žila v Bulharsku za socializmu ale aj v takzvanom „slobodnom svete“. V poslednom čase cíti, že je oveľa viac potlačované slobodne vyjadriť svoj názor ako za jej obdobia v socializme. Napriek tomu tvrdí, že „slobodný svet“ nebol nikdy menej slobodný a politická korektnosť sa stala nástrojom kolektívnej manipulácie.

Je presvedčená, že tým, že nevyjadrujeme nechuť a nesúhlas, v skutočnosti robíme medvediu službu ľudstvu a aj sebe. Nikdy spolu nevytvoríme krajší svet, po ktorom túžime, ak nevyjadríme to, čo cítime a čo si myslíme a potom svoje činy s tým zosúladíme.

Zdroj:

Toxic Positivity and Political Correctness are in Service to Darkness