Policajné klamstvá

24. februára 2022, julius petrus, Nezaradené

Policajti neustále klamú o veľkých aj malých problémoch a nie len sporadicky. A klamú aj pod prísahou – je to štandardný operačný postup pre policajtov-svedkov v súdnych konaniach. Polícia klame o svojich akciách, klamú svojim nadriadeným, aby chránili seba a seba navzájom. Klamú prokurátorom, porotám, sudcom a verejnosti o vnímaných hrozbách – napríklad o nebezpečenstvách, ktoré predstavujú motoristi a o potrebe použitia sily pri zaobchádzaní s nimi.

Policajné klamstvo je kľúčovým nástrojom na šírenie príbehov, ktoré posilňujú nepostrádateľnosť policajtov. Musíme počítať s policajnými klamstvami nielen ako s formou individuálneho pochybenia, ale aj ako so záležitosťou politiky. Ak to neurobíme, budeme sa pohybovať na nebezpečnej ceste, na ktorej polícia – s pomocou tlače – bude naďalej kreovať príbehy, ktoré posilňujú jej moc, rozpočty a ovládajú predstavivosť verejnosti. Vplyv jedinej policajnej lži sa môže prejaviť naprieč generáciami a môže zničiť nespočetné množstvo životov a tisíce komunít.

Tieto informácie a množstvo ďalších podrobností o amerických policajtoch a polícii nájdete v článku Blue Lies Matter uverejnenom v Boston Review.

A čo naši?