Vláda pripravila STOP pre študentské práce písané na objednávku

7. októbra 2021, julius petrus, Nezaradené

Vláda 5. októbra oznámila, že pripravila návrh zákona, ktorý považuje služby ponúkajúce študentom napísanie práce za peniaze za nezákonné a budú považované za trestný čin. A rovnako aj ich organizovanie alebo propagovanie. Je to naozaj významná zmena oproti existujúcemu stavu, keď sú služby tohto typu bežne ponúkané.

Aké pozitíva sa očakávajú? Stúpne úroveň akademickej integrity, zvýši sa kvalita vzdelávania a študenti budú chránení,  aby sa nestávali obeťami nekalých marketingových praktík, ktoré tieto služby používajú.

Vari to pripravila naša vláda? Kdeže … Udialo sa to vo Veľkej Británii.

U nás Študentská rada vysokých škôl a nadácia Zastavme korupciu spolupracovali pri návrhu novely zákona o vysokých školách – tam študentovi hrozí vyhodenie zo školy, strata titulu a dodávateľovi práce pokuta od desať do päťdesiattisíc eur. Slabina je v tom, že najprv je potrebné študentovi dokázať, že si dal prácu vypracovať za peniaze, čo vôbec nie je jednoduché. Ak sa novela takto schváli, bude to krok vpred, ale len malý. Nebude to extra silná zbraň proti firmám, ktoré ponúkajú písanie prác na objednávku.

Pokiaľ písanie prác na objednávku, ich organizovanie a propagácia nebudú považované za trestné činy, tak ich eliminácia bude málo efektívna.

Služby ponúkajúce študentom napísanie práce za peniaze sú zakázané na Novom Zélande, v Austrálii, Írskej republike a v sedemnástich štátoch USA, v Čiernej Hore. Mali na očiach tvorcovia novely aj tieto krajiny? Koľko rokov potrebuje Slovensko, aby pripravilo taký zákon?