Politici-plagiátori

18. októbra 2020, julius petrus, Nezaradené

Od roku 2018 viacero vysokých politikov v Albánsku (ministri, poslanci parlamentu) čelí vážnym obvineniam z plagiátorstva. Albánski politici-plagiátori nenesú následky za porušovanie princípov akademickej integrity. Ani u nás to nie je ináč.

Z hrušky dolu aj po 33 rokoch

Príklady zrejme nepriťahujú. Prečo si nezoberieme príklad z Nemecka alebo Maďarska? Medzi najznámejšie plagiátorské kauzy týkajúce sa dizertačných prác, patrí kauza nemeckého ministra obrany K. T. zu Guttenberga (obhajoba 2007, odobratie titulu a rezignácia 2011), nemeckej ministerky školstva A. Schavanovej (obhajoba 1980, odobratie titulu a rezignácia 2013) a maďarského prezidenta P. Schmitta (obhajoba 1992, odobratie titulu a rezignácia 2012). Ak sa verejnému činiteľovi dokáže plagiátorstvo, patrí medzi dobré mravy odstúpiť z funkcie.

Takže spätné odoberanie titulov je možné, len treba chcieť.

Obhájenie práce s očividným plagiátorstvom nie je len chybou študenta, podieľajú sa na nej viacerí. A ak bude potrestaný študent, mali by byť potrestaní aj „spolupáchatelia“. Viac: Za plagiátorstvo by nemali byť trestaní len študenti